Venemaal võeti vaidlusaluse filmi esilinastusel kinni seitse inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei rahulolematut filmisõpra saatmas.
Politsei rahulolematut filmisõpra saatmas. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Venemaa politsei teatas, et pidas pealinnas Moskvas teisipäeval kinni seitse inimest, kes rikkusid korda vastuolulise filmi "Matilda" esilinastusel.

Vene režissööri Aleksei Utšiteli film on vallandanud pahameele äärmuskonservatiivsete õigeusklike seas, kes peavad seda pühaduserüvetamiseks.

"Matilda" räägib loo Vene troonipärija Nikolai Aleksandrovitši (tulevane keiser Nikolai II) ja baleriin Matylda Krzesińska armuloost. Riigiduuma saadik, endine Krimmi peaprokurör Natalja Poklonskaja vallandas filmi vastu vihase kampaania, süüdistades seda ajaloo võltsimises ja usklike tunnete solvamises, sest Nikolai II on pühakuks tunnistatud.

Filmi "Matilda" linastumise tõkestamiseks teisi organisatsioone hurjutanud ühenduse Kristliku Riigi juhile Aleksandr Kalininile esitati nädal tagasi süüdistus äärmusluses. Kalinini vastu algatati kriminaaluurimine Vene kriminaalseaduse artikli alusel, mis käsitleb vaenule õhutamist või teise inimese väärikuse halvustamist. Kalinin eitas süüd, kuid võttis omaks ähvarduskirjade saatmise kinodele.

Utšiteli arvates oli rünnak Peterburi stuudiole Lendok, kus asub ka tema büroo ja võtteplats, seotud tema uue filmiga "Matilda".  Lavastaja rääkis BBC-le, et ta saab pidevalt ähvardusi. Ööl vastu 31. augustit visati Lendoki akendesse süütepudelid, milles oli ilmselt süüteaine. Hoone ei süttinud tänu sellele, et akende taha olid laotud tellised, mida tänavalt pole näha.

Režissöör on korduvalt kaevanud filmi vastaste surve peale. Tema advokaat kirjutas siseminister Vladimir Kovaljovile märgukirja, milles avaldas pahameelt politsei tegevusetuse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles