Xi tahab Hiinast teha ülemaailmse liidri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping plaksutamas pärast oma kõnet.
Hiina president Xi Jinping plaksutamas pärast oma kõnet. Foto: Jason Lee/Reuters/Scanpix

Hiina liidrina jätkab oodatult Xi Jinping, kes valiti täna Kommunistliku Partei kongressil teiseks viieaastaseks ametiajaks suurriigi presidendiks, teatas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Hiina president ehk ametlikult kompartei keskkomitee peasekretär valiti poliitbüroo ja selle alalise komitee salajasel hääletusel.

Mao Zedongi pilt Pekingis. Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix
Mao Zedongi pilt Pekingis. Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA

Partei lisas päev varem põhiseadusesse nii Xi nime kui ka tema filosoofia, kinnitades tema staatust riigi viimaste aastakümnete mõjuvõimsama juhina. Enne praegust riigijuhti on põhiseadusesse lisatud Puna-Hiina rajaja Mao Zedongi ja reformaator Deng Xiaopingi nimed.

Presidendi filosoofia kannab nimetust «Xi Jinpingi mõtted Hiina tunnustega sotsialismist uueks ajastuks». Kontseptsioonist saab teejuht, mis peaks suunama võimupartei tööd uuel ajajärgul, ja selle rõhuasetus on partei rollil iga aspekti juhtimisel riigis alates majandusest selleni, mida inimesed sotsiaalmeedias kirjutavad.

Xi Jinping. Foto: JASON LEE/REUTERS/Scanpix
Xi Jinping. Foto: JASON LEE/REUTERS/Scanpix Foto: JASON LEE/REUTERS

Presidendil õnnestus tagada ka oma kahe programmi lisamine põhiseadusesse. Need on riigipea korruptsioonivastane kampaania, mis on alates 2012. aastast viinud 1,5 miljoni parteiametniku süüdismõistmiseni ning globaalne taristuprojekt «Vöönd ja Tee», mille eesmärk on suurendada Hiina mõju välismaal.

Kongress kuulutas kompartei Hiina täielikuks juhiks, mis viitab sellele, et partei kavatseb veelgi tugevdada haaret riigi üle.

Xi lubas kongressil muuhulgas seljatada Taiwani iseseisvuspüüdlused, avada veelgi Hiina majandust maailmale ning jätkata kompartei puhastamist korruptsioonist. Kongressi avakõnes kuulutas president, et Hiina on sisenenud uude ajastusse ambitsiooniga muutuda sajandi keskpaigaks ülemaailmseks liidriks.

Poliitbüroo alalise komitee liikmed ehk Hiina poliitika sisering. Ng Han Guan/AP/Scanpix
Poliitbüroo alalise komitee liikmed ehk Hiina poliitika sisering. Ng Han Guan/AP/Scanpix Foto: Ng Han Guan/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles