Venemaa saatkond USA-s: ärge kiusake meie ajakirjanikke (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president ja RT peatoimetaja Margarita Simonjan.
Venemaa president ja RT peatoimetaja Margarita Simonjan. Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/Scanpix

Venemaa Washingtoni saatkond kutsus USA võime üles laskma oma meedial Ühendriikides rahulikult töötada ja vältima riikidevahelistesse suhetesse veel ühe ärritaja loomist. Venemaa väidab, et USA mustab telekanalit RT. 

«Kutsume üles vältima kahepoolsetesse suhetesse veel ühe ärritaja loomist ja laskma meedial rahus tööd teha,» seisab saatkonna kommentaaris.

Venemaa saatkonna sõnul on USA meedia vallandanud telekanali RT vastu suunatud mustamise kampaania ning kanalile kleebitakse külge kõiksugu silte.  

Nende sõnutsi toimub see vaatamata Venemaa arvukatele avaldustele, et USA-s asuva Vene meedia sundimine välisagendi staatuse võtmisele võib oluliselt mõjutada nende tööd ja luua ajakirjanike kollektiividele probleeme.

«USA-s Vene ajakirjandusega toimuvast on tervikuna näha, et USA võimude sõnad ja teod meediavabaduse suhtes lähevad lahku. Washingtoni Vene-vastasuses on täielikult ununenud nii riigi seadustes kui rahvusvahelistes lepingutes kinnistatud põhimõtted, mille järgimist teistele riikidele siin nii väga armastatakse meenutada,» edastas saatkond.

RT on Kremli hääletoru ning seda peetakse koos uudisteagentuuriga Sputnik propagandakanaliks.

Viimasel ajal on RT ja Sputnik sattunud järjest suurema surve alla. Eriti teravaks muututi pärast seda, kui USA luureagentuurid süüdistasid neid Ühendriikide presidendivalimiste jooksul mõjutuskampaania tegemises, mis aitas kaasa praeguse presidendi Donald Trumpi valimiskampaaniale ja vähendas tema rivaali Hillary Clintoni võimalusi.

USA luureteenistuse raporti kohaselt oli just Venemaa riigi rahastatud RT üks peamisi kanaleid, mida Kreml kasutas eelmisel aastal toimunud USA presidendivalimiste mõjutamiseks. Luureagentuuride sõnul edastas RT Venemaa valitsuse nimel strateegiliselt olulisi teateid ja üritas Ühendriikides üles kütta poliitilisi konflikte.

Pärast seda on Washingtonis käinud jutud propagandakanalite nii-öelda välisagentidena registreerimise üle. Välisagendina registreerimise akt (FARA) nõuab, et välisriikide esindajad avalikustaksid oma suhte välisriigi valitsusega ja jagaksid USAga informatsiooni oma tegevuse ja rahastamise kohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles