Pildid: Türgi mõistab kohut inimõiguslaste üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Istanbulis astus täna kohtu ette 11 inimõigusaktivisti, teiste seas ka kaks organisatsiooni Amnesty International juhtivtöötajat, kellele on esitatud terrorismiga seotud süüdistused. 

Kohtu all on ka üks rootslane ja üks sakslane. Seni on aktivistid oma saatust oodanud eeluurimisvanglas.

Türgi Amnesty Internationali juht Idil Eser. SIPA/SCANPIX
Türgi Amnesty Internationali juht Idil Eser. SIPA/SCANPIX Foto: SIPA/SIPA/SIPA/SIPA

Amnesty International näeb kohtuprotsessi tõelise proovikivina Türgi õigussüsteemile, mis on eelmise aasta nurjunud riigipöördekatse järel võtnud vastu mitmeid kaheldavaid otsuseid. Süüdimõistmise korral võib kahtlusaluseid oodata kuni 15 aasta pikkune vangistus.

Süüaluste hulgas olevad Amnesty Türgi direktor İdil Eser, sakslane Peter Steudtner ja Rootsi kodanik Ali Gharavi peeti kinni juulis Istanbuli lähedal hotellis küberjulgeolekut käsitleval konverentsil. Steudtneri vahistamine on pingestanud suhteid Ankara ja Berliini vahel. 

Neid süüdistatakse kurdi ja vasakpoolsete mässuliste abistamises ning sidemetes eelmise aasta riigipöördekatse korraldamises süüdistatava USA-s elava islamivaimuliku Fethullah Güleni liikumisega. Nendega koos astub kohtu ette Amnesty Türgi osakonna esimees Taner Kılıç, kes peeti kinni juunis.

Fethullah Gülen. THOMAS URBAIN/AFP/SCANPIX
Fethullah Gülen. THOMAS URBAIN/AFP/SCANPIX Foto: THOMAS URBAIN/AFP

Kılıçile on esitatud süüdistus relvastatud terrorirühmituse liikmeks olemise eest, teistele pannakse süüks rühmituse aitamist.

Türgi väidab, et aktivistid lootsid ühiskonnas kaasa tuua kaose. Sarnane süüdistus esitati näiteks ka 2013. aasta suvel toimunud meeleavaldusel osalenutele.

Sellised süüdistused tekitavad tõsiseid küsimärke sõnavabaduse üle. Alates eelmise suve riigipöördekatsest on president Recep Tayyip Erdoğani käsul tõsiselt piiratud sõnavabadust.

Türgi president Recep Tayyip Erdogan. AP/Scanpix
Türgi president Recep Tayyip Erdogan. AP/Scanpix Foto: /AP

Juulis ütles president Erdoğan, et aktivistide vahistamise eel anti vihje, mille kohaselt töötasid nad valitsuse vastu. Samuti võrdles president aktiviste riigipöördekatses osalenutega.

Toetajad kogunesid täna Istanbulis kohtuhoone juurde ja nõudsid aktivistide vabastamist. AFP andmetel üritasid mitmed toetajatest ka kohtusaali tungida.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch sõnul toimub protsess igasuguste tõendite puudumisest hoolimata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles