Raamat heidab valgust Soome suvisele valitsuskriisile

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä Turu lennujaamas, kus ta 13. juunil antud pressikonverentsil teatas, et Soome valitsuskriis on lahenenud ja valitsus jätkab senises koosseisus.
Soome peaminister Juha Sipilä Turu lennujaamas, kus ta 13. juunil antud pressikonverentsil teatas, et Soome valitsuskriis on lahenenud ja valitsus jätkab senises koosseisus. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP/Scanpix

Kuigi Soome peaminister Juha Sipilä seda avalikult eitab, teadis valitsusjuht Põlissoomlaste lõhenemisest ette, väidab Aamulehti ajakirjanik Lauri Nurmi üleeile müügile jõudnud raamatus «Perussuomalaisten hajoamisen historia» (eesti keeles «Põlissoomlaste lagunemise ajalugu»).

Mäletatavasti valiti tänavu 10. juunil Jyväskyläs toimunud parteikongressil Põlissoomlaste uueks juhiks Jussi Halla-aho, kelle seisukohad migratsiooni- ja islamiteemadel on talle kaasa toonud pahandusi, muu hulgas ka rahatrahvi usurahu rikkumise eest.

Koos Põlissoomlastega valitsusse kuulunud Keskerakonna ja Koonderakonna jaoks muutis Halla-aho valimine parteijuhiks Põlissoomlased koalitsioonipartneritena vastuvõetamatuks. Kaks päeva pärast Põlissoomlaste parteikongressi teatasidki keskerakondlasest peaminister Sipilä ja rahandusministrist Koonderakonna juht Petteri Orpo, et Halla-aho juhitavate Põlissoomlastega ei saa nad enam ühte valitsusse kuuluda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles