Tuntud skulptuur «Tööline ja kolhoositar» kasvatab kõrgust

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hanneli Rudi
Copy
1937. aasta Pariisi maailmanäitusel nägi «Tööline ja kolhoositar» välja niimoodi.
1937. aasta Pariisi maailmanäitusel nägi «Tööline ja kolhoositar» välja niimoodi. Foto: www.suite101.com

Moskvas uuendatakse tuntud skulptuuri «Tööline ja kolhoositar» alust ning uus postament tuleb senisest 27 meetrit kõrgem.

Veera Muhhina tuntud skulptuuri senise kümnemeetrise postamendi asemele rajatakse 37 meetri kõrgune alus-paviljon, vahendab RIA Novosti Venemaa pealinna kultuuriväärtuste ameti esindaja Valeri Ševtšuki sõnu.

Ametniku sõnul on skulptuuri rekonstrueerimine lõpetatud, kuid selle püstitamine sõltub uue aluse valmimisest.

Sotsrealismi etaloniks nimetatud skulptuur seisis 1937. aasta Pariisi maailmanäitusel 37 meetri kõrguse pavlijoni katusel.

Moskvasse tagasi tuues paigutati see kümne meetri kõrgusele alusele, mis mõnede ekspertide arvates moonutas skulptuurigrupi kompositsiooni.

«Otsustati, et skulptuur pannakse sama kõrgele alusele, nagu oli see Pariisi maailmanäituse ajal,» ütles Ševtšuk. Varem oli Moskva linnapea Juri Lužkov kinnitanud, et tegemist on just selle kõrgusega, mille kavandas Veera Muhina.

«Töölise ja kolhoositari» renoveerimistööd algasid 2003. aastal. Alguses lubasid Moskva linnavõimud, et kuju saab valmis paari aastaga. Siis pakuti uue tähtajana välja 2006. ja 2007. aastat, tänavu septembris kinnitati, et tööd lõppevad 2010. aastal. Kunagise rahvamajanduse saavutuste näituse alale rajatava ja skulptuuri alla kavandatud paviljonis on plaanis avada muuseum.

Veera Muhhina skulptuur oli ka aastaid kunagise filmistuudio Mosfilmi logoks.
Kolm aastat tagasi korraldatud küsitlusel selgus, et iga neljanda venemaalase arvates läheb Veera Muhhina sotsialismiaegset sümboolikat esindav skulptuur «Tööline ja kolhoositar» ajalukku kui riigi sümbol. Talle järgnesid populaarsuselt Päästja Kristuse kirik, Volgogradis kõrguv monument «Emake kodumaa» ja Lenini mausoleum.

Tagasi üles