USA ÜRO-saadik evakueeriti vihaste põgenike eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihased põgenikelaagri asukad.
Vihased põgenikelaagri asukad. Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN/AFP/Scanpix

USA alaline esindaja ÜRO-s Nikki Haley evakueeriti eile ÜRO põgenike- ja kodutute laagrist Lõuna-Sudaanis seoses meeleavaldusega riigi presidendi Salva Kiire vastu.

Haley viibis Lõuna-Sudaanis, et kohtuda muu hulgas neli aastat kestnud kodusõjas kannatanud tsiviilisikutega. Sealt edasi sõitis ta Kongo Demokraatlikku Vabariiki.

«Haley lahkus laagrist pärast seda, kui mitusada president Kiire vastu meelt avaldanud protestijat sellele lähenes,»ütles USA ÜRO-missiooni pressiesindaja.

Peagi pärast Haley lahkumist laagrist ajasid ÜRO turvateenistuse töötajad pisargaasiga laiali enam kui sada inimest, kes röövisid ja rüüstasid Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas tegutsenud heategevusorganisatsiooni bürood.

Nikki Haley põgenikelaagris. /ALBERT GONZALEZ FARRAN/AFP/SCANPIX.
Nikki Haley põgenikelaagris. /ALBERT GONZALEZ FARRAN/AFP/SCANPIX. Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN/AFP

Hommikul kohtus Haley Lõuna-Sudaanis ka president Salva Kiirega. Ta ütles pärast kohtumist, et on pettunud Lõuna-Sudaanis, kuhu Ühendriigid on Kiire valitsemisajal investeerinud 11 miljonit dollarit.

Veidi enne lahkumist laagrist andsid selle elanikud talle kirja, kus kirjeldasid oma seisukohta kriisi kohta riigis.

Haley viibib Aafrikas kolmepäevasel visiidil. Oma ringsõitu alustas suursaadik Etioopias, mis juhib viimaseid rahuponnistusi Lõuna-Sudaanis, kus ÜRO-l on 14 000-pealine rahuvalvemissioon.

Kongo DV-s survestab Haley ilmselt president Joseph Kabilat kokku leppima valimiste ajakavas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles