Merkeli partei sai Aserbaidžaanist ebaseaduslikke annetusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel annab hääle parlamendijuhi valimistel.




 
 / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Angela Merkel annab hääle parlamendijuhi valimistel. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Saksamaa Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) sai 2012. aastal annetusi Aserbaidžaani riigile kuuluvalt nafta- ja gaasifirmalt.

CDU kohalik haru sai 2012. aastal firmalt Socar 28 000 eurot, minnes vastuollu Saksamaa parteiannetuste seadustega, teatasid Saksa ringhäälingujaamad NDR, WDR ja väljaanne Süddeutsche Zeitung.

Juhtum tõstatab kahtlusi teatud konservatiivsete poliitikute sidemete osas Aserbaidžaani riigiga.

Raporti kohaselt tehti kaks makset – 3000 ja 25 000 eurot – Socari Saksamaal asuvalt kontolt 2012. aastal CDU Frankfurdi piirkondliku haru kontole.

Juhtum on põhjustanud parlamendi kulisside taga neli aastat kestnud vaidluse, kuna Saksa seadused ei luba parteidel väljapoolt Euroopa Liitu tulnud annetusi vastu võtta.

Kuigi CDU kohalikud esindajad võtsid raha küsimusi esitamata vastu, teavitasid partei peakontori audiitorid sellest Liidupäeva administratsiooni, mis otsustas 2013. aastal, et annetus oli ebaseaduslik.

Selle järel lubas CDU annetuse summa koheselt konfiskeerida.

Hoolimata seaduse rikkumisest ei pidanud erakond trahvi maksma, kuna aprillis otsustas administratiivkohus, et vabatahtliku ülestunnistuse korral karistust ei järgne.

Juhtum on tekitanud küsimusi CDU konservatiivse tiiva võimalike sidemete kohta Aserbaidžaaniga. Samuti ei ole selge, mida Kaukaasia riik sellega saavutada tahtis.

Socari tegevjuht Anders Egen Mamedov sõnas, et annetusega peeti silmas praegu ehitusjärgus oleva seitset riiki läbiva torujuhtme projekti heakskiitmist, milles oli oma osa ka toonasel EL-i energeetikakomisjoni juhil CDU Günther Oettingeril.

Mamedovi sõnul tegi Socar annetusi ka Saksamaa spordi- ja kultuuriühendustele, täpsemaid detaile avaldamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles