Gazprom ootab hinnalangust aasta pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi hallatav gaasimaardla Kemerovos..
Gazpromi hallatav gaasimaardla Kemerovos.. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Vene riiklik energiagigant Gazprom arvestab, et maagaasi hind võib Euroopas toornafta hinna sabas langema hakata alles järgmise aasta teisel poolel.

Monopolistliku suurkompanii välismajandusosakonna juht Stanislav Tsõgankov põhjendas seda ajakirjanikele sellega, et gaasi hind on nafta hinnaga seotud, kuid jääb tsüklist maha üheksa kuuga, vahendas Reuters.

Gazprom on tõstnud maagaasi ekspordilepingutes hinda vastavalt sellele, kuidas viimastel aastatel kerkis kiiresti toornafta hind maailmaturul, ent praeguseks on viimane kukkunud juulikuisest tipust juba poole madalamale. Euroopale müüdava maagaasi hind on sellegipoolest äsja tõusnud üle rekordilise 500 dollari piiri tuhandelt kuupmeetrilt.

Vene suurfirma hoiatas täna siiski, et maailma tabanud krediidikriis on nõrgendanud ka selle võimet finantseerida oma laene, samuti uusi suurprojekte, ehkki veel esimese poolaasta kasum oli kompaniil tänu kerkivale gaasihinnale ja suurenenud ekspordimahtudele järsult tõusnud.

Gazpromi aktsia hind on maiga võrreldes aga langenud juba 70 protsenti, kirjutas Financial Times.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles