CIA kavatses maffia abiga Castro tappa (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro kohtus Nikita Hruštšoviga.
Fidel Castro kohtus Nikita Hruštšoviga. Foto: Prensa Latina/AP/Scanpix

John F. Kennedy dokumentidest selgub, et CIA-l oli plaan maffia abiga Kuuba liider Fidel Castro tappa.

Sam Giancana. /Topham/Scanpix.
Sam Giancana. /Topham/Scanpix. Foto: Personalities/Credit : Topham Picturepoint

1975. aastast pärinev dokument teatab, et CIA palkas vahemehe, kes suudaks mafiooso Sam Giancana vahendusel leida isiku, kes võiks Castro tappa. Dokumendi teatel oleks Giancanale selle eest makstud 150 000 dollarit.

Toonane ülemkohtunik Robert Kennedy teatas, et seetõttu oli kuulsat Sitsiilia-Ameerika mafioosot keeruline edaspidi kohtu all küsitleda.

«Ülemkohtunik Kennedy teatas, et CIA ei tohiks kunagi kaaluda maffia kasutamist ilma esmalt justiitsministeeriumiga konsulteerimist, sest vastasel korral on neid inimesi tulevikus keeruline süüdi mõista,» seisab raportis.

Lisaks ilmneb dokumendist, et CIA kaalus maffia abi ka Castrole mürgitablettide toimetamisel.

Avalikustatud dokumentidest ilmneb ka Kennedy mõrva puudutavaid uusi detaile. Näiteks selgus, et FBI sai hoiatuse selle kohta, et presidendi mõrvar Lee Harvey Oswald võib ise surmaohus olla.

FBI toonase direktori J. Edgar Hooveri sõnul sai FBI Dallase osakond kõne rahulikul häälel rääkivalt mehelt, kes teatas, et on komitee liige, mis kavatseb Oswaldi tappa.

Kennedy mõrva järel vahistatud Lee Harvey Oswald.
Kennedy mõrva järel vahistatud Lee Harvey Oswald. Foto: HANDOUT/REUTERS

FBI juht survestas Dallase politseiülemat, et Oswaldi kaitsta, kuid sellest hoolimata suutis vaid päev pärast kõnet kohaliku ööklubi omanik Jack Ruby mehe tappa.

«Ruby sõnul tegutses ta üksi ning eitab, et oli Dallase kontorisse helistanud,» sõnas Hoover.

Siiani pole teada, kes Dallase politseijaoskonda helistas.

Hoover lisas, et FBI-l oli tõendeid selle kohta, et Oswald oli kontaktis ka Kuuba ja Nõukogude Liiduga. Väidetavalt tundis Oswaldit ka üks Kuuba luureametnik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles