USA sanktsioonide nimekirja lisati Kalašnikov ja Tupolev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kalašnikovi mälestusmärgi avamine Moskvas.
Mihhail Kalašnikovi mälestusmärgi avamine Moskvas. Foto: MAKSIM ZMEJEV/AFP/SCANPIX

USA välisministeerium esitas Kongressile nimekirja Vene ettevõtetest ja agentuuridest, mis kantakse tõenäoliselt täiendavate sanktsioonide nimekirja. Teiste hulgas leiab sealt ka Kalašnikovi, Tupolevi, GRU ja FSB.

Väljaanne The New York Times avaldas eile hilisõhtul koopia sanktsioonide nimekirja kantavatest ettevõtetest ja agentuuridest. Sinna kuulub kuus Vene luureagentuuri ja 33 Vene kaitsefirmat. Nimekirja saab vaadata siit.

Muuhulgas kavatsetakse sanktsioonid kehtestada ka tuntud relvatootjale Kalkašnikov, lennukitootjatele Suhhoi ja Tupolev ning riigi relvaeksportijale Rosoboronexport.

Dokumendi kohaselt ei kehtestata kõigile ettevõtetele sanktsioone koheselt, vaid antakse USA firmadele aega nendega sujuvalt koostöö lõpetada. Mõnele neist – nagu FSB ja GRU – on juba sanktsioonid määratud.

Ministeeriumi kõneisik Heather Nauert teatas, et nimekiri tehakse avalikuks tulevate päevade jooksul.

«Välisminister Rex Tillerson on sellele juba alla kirjutanud ja nüüd ootab see Kongressi heakskiitu,» sõnas Nauert.

Sanktsioonide eelnõu, mida president Donald Trump augustis tõrksalt allkirjastama nõustus, puudutab Venemaa sõjalisi ja luureameteid nende väidetava osaluse pärast 2016. aasta presidendivalimiste mõjutamisel.

Seadus kohustab presidendil kehtestada sanktsioonid igale isikule või ettevõttele, kes Vene kaitse- või luureametitega märkimisväärseid tehinguid teostab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles