Galerii: kas Kataloonia jõuab iseseisvuda enne Hispaania sekkumist? (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kataloonia iseseisvust pooldavad saadikud esitasid regionaalparlamendi tänaseks istungiks ettepaneku viia läbi hääletus Hispaaniast sõltumatu vabariigi loomiseks.

Kataloonia valitsuskoalitsiooni Junts pel Si ja nende vasakäärmusliku liitlase CUP ettepanekus öeldakse: «Me rajame Kataloonia Vabariigi kui isesesiva ja sõltumatu demokraatike ja ühiskonnaseadustega riigi».

Neil on parlamendis väike enamus, mis tähendab, et algatus võib täna ka hääletusele minna.

Sammu vastu on kõik Kataloonia opositsioonierakonnad, mõned nende saadikud on lubanud hääletust boikoteerida.

Opositsiooniline Kataloonia parlamendisaadik Carlos Carrizosa mõistis iseseisvushääletuse teravalt hukka: «Tekst, mille te olete visandanud, hävitab meile kõige pühama – harmoonilise kooselu.»

Tuhanded katalaanid on kogunenud Barcelonas asuva Kataloonia parlamendi juurde, et iseseisvumise poolt toetust avaldada.

Samal ajal hääletab Hispaania senat selle üle, kas anda peaminister Mariano Rajoyle õigus Kataloonia parlament laiali saata. Otsus peaks saabuma tänase jooksul ja tõenäoliselt Rajoy need õigused ka saab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles