USA avaldas Vene kaitseettevõtete musta nimekirja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: SCANPIX

USA avaldas reedel nimekirja Vene relvajõudude ja luureteenistustega seotud 39 ettevõttest, mille kliente ja partnereid ootavad Ühendriikide uue seaduse kohaselt sanktsioonid.

Nimekirja on teiste seas kantud Venemaa riiklik relvakaubanduskontsern Rosoboronexport ja tulirelvi valmistav ettevõte Kalašnikov.

Nimekirja avaldamine ei tähenda, et neid firmasid endid ootavad sanktsioonid, kuid meetmeid võidakse rakendada organisatsioonide vastu, mis nendega märkimisväärseid toiminguid teostavad.

Välisministeerium koostas nimekirja vastavalt juulis Valge Maja vastuseisust hoolimata kongressis heaks kiidetud sanktsioonideseadusele.

«Kongressi eesmärk on kasutada seaduse 231. paragrahvi, et vastata Venemaa vaenulikule käitumisele seoses Ida-Ukraina kriisi, kübersekkumiste ja -rünnakutega ning inimõigusrikkumistega,» lausus välisministeeriumi kõrge ametnik.

«See seaduse paragrahv võtab sihikule märkimisväärsed tehingud isikutega Vene valitsuse kaitse- ja luuresektoris, mis võivad hõlmata Venemaa arenenud relvastuse müüki maailmas.»

Keeld peaks jõustuma jaanuari lõpus.

USA uued sanktsioonid suudavad vaevalt suhteid Venemaaga veelgi halvendada, sest need on niigi hullemad kui eales, ütles varem Vene föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov.

«USA-Vene suhete olukorda see vaevalt mõjutab - suurem osa nimetatud struktuuridest ja nende juhtidest on juba sanktsioonide all ja suhted on seisus, kust halvemaks minna enam ei saa,» kirjutas Kossatšov Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles