Bangladesh soovib rohingjade põgenikelaagris käivitada steriliseerimiskampaania

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase rohingjapõgenik Bangladeshis.
Rase rohingjapõgenik Bangladeshis. Foto: ADNAN ABIDI/REUTERS/Scanpix

Bangladesh plaanib ülerahvastatud rohingjade põgenikelaagrites käiku lasta vabatahtliku steriliseerimisprogrammi, vahendab Guardian. 

Birma piiriärses Cox’s Bazari piirkonnas viibib enam kui miljon rohingjat, 600 000 neist on Bangladeshi põgenenud viimase kahe kuu jooksul.

Enamus neist elab väga vaestes tingimustes, piiratud ligipääsuga toidule, sanitaar – ja raviteenustele. Kohalikud ametivõimud kardavad, et puudulik kontroll sündimuse üle võib olukorra veelgi hullemaks muuta.

Cox’s Bazari pereplaneerimisteenust juhtiva Pintu Kanti Bhattacharjee’i sõnul ei ole põgenikud enamasti rasestumisvastastest vahenditest teadlikudki. Tema sõnul on see Birma teadliku tegevuse tulem.

Bhattacharjee sõnul on suured pered põgenikelaagris väga tavalised, mõnedes peredes on isegi kuni 19 last. Lisaks on osadel meestel mitu naist.

Alatoitunud lapsed Cox's Bazari põgenikelaagris ravi saamas. 
Alatoitunud lapsed Cox's Bazari põgenikelaagris ravi saamas. Foto: ADNAN ABIDI/REUTERS

Laagrites jagatakse kondoome ja käivitatud on erinevad rasestumisvastaseid vahendeid tutvustavad programmid. Pereplaneerimise ametnike sõnul on neil aga õnnestunud laiali jagada vaid 549 kondoomipakki, sest põgenikud suhtuvad neisse eelarvamusega.

Seetõttu palusid sealsed ametnikud Bhattacharjee sõnul Bangladeshi valitsusel heaks kiita plaan käivitada põgenikelaagrites vasektoomiate ja munajuhade sulgemise kampaania.

Paljud rohingjad usuvad aga, et suured pered aitavad neil põgenikelaagris ellu jääda, sest ligipääs toidule ja veele on piiratud ja lapsed veedavad tihti oma päevi varusid otsides ning vedades. Lisaks usuvad paljud neist, et rasestumisvastased vahendid on vastuolus islamiusuga.

Bangladeshis on aastaid edukalt käigus hoitud steriliseerimisprogrammi. Selle käigus saab iga mees, kes protseduuri läbib 2800 takat (26 eurot) ja traditsioonilise sarongi.

Cox’s Bazari piiril asuvas linnas laseb end iga kuu steriliseerida 250 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles