ÜRO humanitaaragentuuri juht: Jeemeni olukord on šokeeriv

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Koolerasse haigestunud Jeemeni haiglas.
Koolerasse haigestunud Jeemeni haiglas. Foto: ABDULJABBAR ZEYAD/REUTERS/Scanpix

ÜRO humanitaaragentuuri juht Mark Lowcock väljendas laupäeval muret šokeeriva humanitaarolukorra pärast konfliktist haaratud Jeemenis ning ärgitas vaenupooli austama rahvusvahelisi seadusi.

Esmakordselt Jeemenit külastav Lowcock ütles oma viiepäevase missiooni lõpetuseks, et sõjale selles vaesunud Araabia riigis tuleb poliitilise protsessi kaudu lõppe teha.

«Ma tulin Jeemenisse, et paremini mõista üha süvenevat humanitaarkriisi, sealhulgas maailma kiireimini levivat kooleraepideemiat, maailma suurimat kindlusetust toidu osas ja tingimusi rahvastiku ulatuslikuks sunnitud ümberasumiseks,» lausus ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo (OCHA) juht.

«On šokeeriv näha selle inimtekkelise konflikti kohutavat mõju,» ütles ta ajakirjanikele enne Sanaast lahkumist.

«ÜRO kutsub kõiki osapooli üles ... järgima rahvusvahelise humanitaarseaduse kõige kõrgemaid standardeid ja austama inimõigusi kõigi, sealhulgas kinnipeetavate ja ajakirjanike osas,» lisas Lowcock.

Tal on kavas esineda pühapäeval kõnega ühepäevasel kõrgetasemelisel Jeemeni kriisi teemalisel kohtumisel Ar-Riyadis.

Oma visiidi ajal pidas Lowcock läbirääkimisi Adenis, kus asub rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus, aga ka mässuliste valduses olevas Sanaas. Ühtlasi külastas ÜRO kõrge ametnik mitmeid teisi piirkondi.

Ta ärgitas nii Adeni kui Sanaa ametiisikuid tagama humaniraarabi jõudmine abivajajateni ning kutsus üles avama Sanaa lennuvälja nii kommerts- kui humanitaarlendudele.

Lowcock ütles, et nägi oma külaskäigul rängalt alatoitunud lapsi, külastas haiglaid, kus puudus pea täiesti elekter, ja kohtus meedikutega, kes polnud kuude kaupa palka saanud.

ÜRO osutab otseabi seitsmele miljonile jeemenlasele, kuid programm peab rohkem ära tegema ja vajab rohkem toetust, ütles ta.

2014. aastast saadik on Iraani toetatavad huthi šiiamässulised ning endisele presidendile Ali Abdullah Salehile lojaalsed väed võidelnud president Abedrabbo Mansour Hadiga kontrolli üle riigis.

Saudi-juhitav koalitsioon sekkus 2015. aasta märtsis Jeemeni konflikti, et toetada Hadi valitsust.

ÜRO on kirjeldanud Jeemenit kui maailma rängimat humanitaarkriisi.

Relvastatud konfliktis on surma saanud üle 8650 ja vigastada veel umbes 58 600, paljud neist tsiviilisikud.

Tagasi üles