Madrid: Puigdemont võib valimistel kandideerida, kui ta vangis pole (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont Foto: RAFAEL MARCHANTE/REUTERS/Scanpix

Kataloonia ametist tagandatud president Carles Puigdemont võib detsembrikuistel regionaalvalimistel kandideerida juhul, kui teda pole selleks ajaks vangi saadetud, ütles Hispaania välisminister Alfonso Dastis. 

Dastis ütles usutluses AP-le, et Puigdemonti iseseisvusmeelne partei Junts pel Sí võib ta teoreetiliselt 21. detsembrile määratud regionaalparlamendi valimistel kandidaadiks esitada, kui teda pole selleks ajaks vangi pandud. Puigdemonti võivad oodata kriminaalsüüdistused rolli eest separatistlikus liikumises, mille tegevus kulmineerus reedel Kataloonia iseseisvuse väljakuulutamisega regionaalparlamendis.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy vallandas eile, päev pärast Kataloonia parlamendis toimunud iseseisvumishääletust, regionaalvalitsuse. Keskvalitsus on aktiveerinud ka põhiseaduse artikkel 155 Kataloonia allutamiseks Madridi otsekontrollile.

Rajoy sõnul saadab ta laiali ka Kataloonia parlamendi ning korraldab 21. detsembril uued Kataloonia parlamendi valimised.

Peaminister loodab, et iseseisvumisvastased jõud saavutavad uues parlamendikoosseisus enamuse. Praegu on parlamendis napp enamus iseseisvuslastel - iseseisvumist pooldas reedel 135-liikmelise parlamendi 70 liiget. Hispaania ühtsus toetavad parlamendisaadikud boikottisid hääletust.

Puigdemont on kutsunud katalaane Hispaania valitsuse sammudele rahumeelset vastupanu osutama.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles