Iraagi Kurdistani president lahkub ametist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massud Barzanit kujutav plakat.
Massud Barzanit kujutav plakat. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

Iraagi autonoomse Kurdistani president Massud Barzani ütles parlamendile, et lahkub iseseisvusreferendumile järgnenud sündmuste tõttu ametist.

«Pärast 1. novembrit ei täida ma enam oma funktsioone ja lükkan tagasi oma mandaadi pikendamise,» ütles Barzani kirjas, mis loeti ette pealinnas Arbilis parlamendi suletud uste taga peetud istungil. AFP-l on õnnestunud hankida kirja koopia.

Barzani nimetas Kurdistani presidendiametit käsitleva seaduse muutmist või presidendi ametiaja pikendamist vastuvõetamatuks.

Iraagi kurdid toetasid 25. septembri iseseisvusreferendumil ülekaalukalt Kurdistani iseseisvumist, ehkki piirkonna võimud ei ole iseseisvust välja kuulutanud. Iraagi keskvalitsus ning Türgi ja Iraan alustasid seejärel Kurdistani vastu majandusboikotti ning piirkonna võimude survestamist.

Viimase kuu jooksul on Iraagi väed vallutanud kurdi pešmergalt tagasi pea kõik alad väljaspool Kurdistani, mille kurdid 2014. aastal ISISt tagasi tõrjudes hõivasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles