Soomlased lubavad Ahvenamerele suurt tormi

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvenamaa
Ahvenamaa Foto: SCANPIX

Soome ilmateate kohaselt puhuvad ööl vastu homset merel tormituuled, mis hakkavad laevaliiklust häirima.

Soome prognoosi järgi puhub öösel Läänemerel Ahvenamere piirkonnas tuul kiirusega 25 meetrit sekundis ja laine kõrgus võib ulatuda üle nelja meetri. Iltalehti märgib, et Estonia katastroofi ajal oli laine kõrgus poole meetri jagu madalam ja lisab, et prognoos on erakordne, kuid mitte ennenägematu. 

Laevadel tuleb taolises tormituules kiirust maha võtta, vastasel korral hakkavad lained laeva veel kõvemini loksutama ja see võib sõidukit lõhkuda. 

Olukorda jälgib Turu merepäästekeskus.

Ahvenameri on Läänemere osa Ahvenamaast edelas, kus sügavus ulatub kuni 301 meetrini. Põhjas on ta Ahvenanrauma kaudu ühendatud Põhjalahega, edelas piirneb Rootsi rannikuga, lõunas aga madalama merealaga.

Foto: ilmateenistus

Ka Eesti ilmateenistus andis esimese astme hoiatuse, mille kohaselt puhub saartel ja rannikul tänasest homseni põhja- ja loodetuul puhanguti 18 kuni 24 meetrit sekundis. Esmaspäeva hommikul tugevneb tuul mandril 15 meetrini sekundis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles