Liibüa idaosast leiti 36 pühasõdalaste kuulihaavadega laipa (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Khalifa Haftar Benghazi julgeolekukonverentsil.
Kindral Khalifa Haftar Benghazi julgeolekukonverentsil. Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS

Liibüa idaosas asuva Benghazi linna lähedalt leiti 36 kuulihaavadega laipa, teatasid pühapäeval võimuesindajad.

Julgeolekuametnike info kohaselt oli ohvrite näol tegemist pühasõdalastega, kelle seas ka 19 välisvõitlejat.

Surnukehad avastati Al-Abyarist.

Regiooni kontrolliv mõjuvõimas erukindral Khalifa Haftar andis käsu juhtunu uurimiseks. Haftari võitlejaid on varasemalt korduvalt süüdistatud vangilangenud islamistide hukkamises.

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis oktoobri algupoolel heaks ÜRO kava poliitilise patiseisu murdmiseks Liibüas, kus käib endiselt võimuvõitlus kahe valitsuse ja relvarühmituste vahel. Julgeolekunõukogu kõik 15 liiget avaldasid toetust ÜRO uue Liibüa erisaadiku Ghassan Salamé ettepanekule muuta 2015. aastal Liibüa eri osapooltega sõlmitud ÜRO rahulepet.

Samuti tervitatakse Salamé eesmärki toetada liibüalaste juhitud poliitilist üleminekut, mis viiks "stabiilse, ühtse, esindusliku ja tõhusa" valitsuse moodustamiseni.

Liibüa langes kaosesse 2011. aasta sügisel kauaaegse diktaatori Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisega lõppenud kodusõja järel.

Keskvõimu kokkuvarisemine on tekitanud olukorra, kus paljudes riigi piirkondades on tegelik võim sadade relvarühmituste käes ning seal õilmitsevad inimkaubitsemine, kütusesmugeldamine ja terroristid.

Lisaks võitlevad Põhja-Aafrika riigis võimu pärast Tripolis baseeruv ÜRO toetusega rahvusliku ühtsuse valitsus (GNA) ning riigi idaosas Tobrukis baseeruv valitsus, mida toetab Haftar.

GNA juhil peaminister Fayez al-Sarraj´l ja Haftaril õnnestus juuli lõpus Pariisis kokku leppida relvarahus ning teekaardis, mis näeb ette presidendi- ja parlamendivalimiste korraldamise 2018. aasta kevadel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles