Trumpi kampaaniajuht pandi koduaresti (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort.
Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort. Foto: ELSA/AFP/Scanpix

USA föderaalkohtunik andis eile korralduse panna USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort ja pikaajaline äripartner Rick Gates seoses rahapesu ja riigivastase vandenõuga koduaresti.

Manaforti ja Gatesi süüdistatakse vandenõus Ühendriikide vastu ja veel 11 rikkumises, sealhulgas rahapesus, välisagendina registreerimata jätmises, valeütluste andmises ning mitmest välismaal asuvast pangakontost teavitamata jätmises.

Süüdistustes ei viidata Trumpi valimiskampaaniale ega esitata väiteid Kremli ja presidendi nõunike koostööst kallutada 2016. aastal toimunud presidendivalimised Trumpi kasuks. Manafort peab maksma 10 miljonit dollarit kautsjoni.

Samuti koduaresti määratud Gates peab maksma kautsjonit viis miljonit.

Süüdistuse kohaselt varjasid mõlemad miljoneid dollareid, mille nad teenisid Ukraina endise presidendi Viktor Janukovõtši ja tema Moskva-meelse erakonna heaks töötades. Mõlemad mehed kinnitasid kohtus oma süütust.

Paul Manafort ja Rick Gates.
Paul Manafort ja Rick Gates. Foto: Alex Brandon/AP

Väidetavalt suunasid nad Küprosel, Saint Vincentil ja Seišellidel asunud varjatud pangakontode kaudu kümneid miljoneid dollareid. Manaforti süüdistatakse üle 18 miljoni dollari pesemises.

Uurimiskomisjoni juhi, FBI endise direktori ja erinõunik Robert Muelleri esitatud süüdistused on esimesed, mis puudutavad Trumpi lähemaid abisid seoses tema kampaania väidetavate Moskva-sidemete uurimisega.

«Manafort ja Gates teenisid oma Ukraina tööga kümneid miljoneid dollareid tulu,» märgitakse süüdistuses.

«Varjamaks Ukraina makseid USA võimude eest pesid Manafort ja Gates alates 2006. aastast vähemalt 2016. aastani raha paljude USA ja välisfirmade, partnerluste ja pangaarvete kaudu.»

Manafort ja Gates andsid end eile Washingtonis föderaalvõimude kätte.

Manafort ja Gates on esimesed, kes on saanud süüdistuse seoses FBI endise direktori Robert Muelleri juhitava uurimisega Trumpi kampaania võimalikest sidemetest Vene ametiisikutega. Manafort juhtis Trumpi kampaaniat 2016. aasta juunist augustini.

Trump peab endiselt juurdlust poliitiliseks nõiajahiks.

USA luurekogukonna üksmeelse hinnangu järgi sekkus Venemaa eelmisel aastal häkkimisrünnakute, lekete ja desinformatsioonikampaaniaga Ühendriikide presidendivalimistesse, et kahjustada demokraatide kandidaati Hillary Clintonit ja aidata vabariiklast Trumpi.

Donald Trump ja Chris Christie.
Donald Trump ja Chris Christie. Foto: Alex Edelman/SIPA/Alex Edelman/SIPA

New Jersey osariigi kuberner Chris Christie sõnul on Mueller kõiki uurimise all olevaid isikuid sellest teatanud, kuid president Trump tema sõnul kahtlusaluste nimekirjas ei ole.

«Ma arvan, et täna on Ühendriikide kodanikele oluline teada, et president ei ole uurimise all,» sõnas Christie. «Keegi ei ole talle seda öelnud. Ta on eriuurija meeskonnaga täielikult koostööd teinud.»

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

Trump kritiseeris pühapäeval taas eriprokurör Robert Muelleri juurdlust tema kampaaniameeskonna ja Venemaa võimaliku kokkumängu suhtes Ühendriikide mulluste presidendivalimiste eel.

Trump viitas mitmes säutsus võltsile Trumpi ja Venemaa kokkumängule, mida tema hinnangul ei eksisteeri.

Presidendi sõnul kasutavad demokraadid nõiajahti kurja poliitika tegemiseks ning vabariiklased võitlevad selle vastu nagu ei kunagi varem.

Trumpi säutsud järgnevad uudistevõrgu väidetele, mille järgi on Washingtoni vandemeeste kogu kiitnud heaks esimesed eriprokuröri esitatud süüdistused.

Trump ei võta väiteid Venemaa sekkumisest eelmise aasta presidendivalimistesse ikka veel tõsiselt ning leiab, et samasse rubriiki kuuluvad Facebooki väited venelaste ostetud reklaamist.

USAs on käimas neli eraldiseisvat uurimist Venemaa sekkumise kohta ning eriprokurör Mueller uurib, kas Trumpi kampaaniameeskond tegi Clintoni kahjustamiseks Vene valitsusega koostööd.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles