Kissinger: kogu Aasia vajab tuumarelvasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Kissinger.
Henry Kissinger. Foto: WIN MCNAMEE/AFP/SCANPIX

USA endine välisminister Henry R. Kissinger hoiatas, et Ida-Aasia on teel tuumavõidujooksu poole, mida kinnitab ka lõunakorealaste ja jaapanlaste aina positiivsem suhtumine tuumarelvade omamisse.

Endine USA diplomaat sõnas, et Põhja-Korea relvastuse võidujooks toob kaasa tuumarelvade leviku kogu Aasias.

«Ei saa olla, et Põhja-Korea on ainus tuumarelvadega riik, ilma, et lõunakorealased üritaks võrdset taset hoida. Samuti ei jää ka Jaapan pealtvaatajaks,» hoiatas Kissinger. «Seetõttu peamegi rääkima tuumavõidujooksust.»

Uuringud näitavad, et 60 protsenti lõunakorealastest pooldavad tuumarelvade arendamist – riik on seda varemgi kaalunud, kuid need plaanid peatas USA.

Shinzo Abe.
Shinzo Abe. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Samuti muudab Jaapani peaministri Shinzo Abe üleskutse kirjutada ümber riigi sõjavastane põhiseadus võimalikuks riigi taasmilitariseerimise.

Seni on Jaapan ainsa tuumarünnaku läbi elanud riigina olnud sellise relvastuse suhtes skeptiline, kuid ekspertide sõnul võib Põhja- ja Lõuna-Korea võidurelvastumine tuua kaasa ka Jaapani meelemuutuse.

Tuumarelvade leviku keelustamise leppe liikmetena on Lõuna-Koreal ja Jaapanil keelatud tuumarelvade omamine. Kuid mõlemal riigil on võimekus vastavad relvad kiiresti välja arendada.

2015. aastast pärineva Ameerika teadlaste ühenduse raporti kohaselt suudaks Lõuna-Korea toota vajadusel 4300 tuumapommi.

«Kui me võtame asjad enda kätte ja koondame ressursse, suudame kuue kuuga tuumapommi luua,» lausus Souli ülikooli tuumainseneerika professor Suh Kuna-yull. «Küsimus on selles, kas presidendil on selleks poliitilist tahet.»

USA president Donald Trump on isemajandamist toetanud, öeldes, et kumbki riik ei ole Ühendriikidele sõjalise kaitse eest piisavalt maksnud. Trump on korduvalt väitnud, et Jaapan ja Lõuna-Korea peaks riigikaitse oma kätesse võtma.

Lõuna-Korea meeleavaldaja toetab USA sõjalist poliitikat.
Lõuna-Korea meeleavaldaja toetab USA sõjalist poliitikat. Foto: Ahn Young-joon/AP

Jaapani ja Lõuna-Korea tuumarelvastumist võib ekspertide sõnul toetada ka kartus, et Põhja-Korea rünnaku korral kõhkleks USA vastata, saades ise nii potentsiaalselt rünnaku sihtmärgiks.

Eksperdid on aastakümneid hoiatanud Ida-Aasia tuumavõidujooksu alustamise eest. Nimelt arvatakse, et tuumavõimekusega Jaapan ja Lõuna-Korea tõstaks kohaliku sõjalise kokkupõrke võimalust katastroofiliselt.

Lisaks tõstaks tuumavahendite kättesaadavus piirkonnas märkimisväärselt ohtu, et terroristlikud rühmitused võivad saada enda valdusesse materjali räpase pommi valmistamiseks.

Lõuna-Korea ja Jaapan ei ole ainsad riigid, mis kaaluvad tuumarelva arendamist. Väljaande Times kohaselt on Põhja-Korea ohu vastu tuumarelvastuse omamist kaalunud ka Myanmar, Taiwan ja Vietnam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles