Põhja-Korea raketilt avastati suure lääne firma detailid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea raketi osa.
Põhja-Korea raketi osa. Foto: twitter.com

Põhja-Korea raketi rusudest leiti ühe suurima NATO varustaja toodetud seadeldis, mis valmistati Suurbritannias.

2016. aasta veebruaris lennutas Põhja-Korea orbiidile satelliidi. Ekspertide sõnul oli tegevuse tegelikuks eesmärgiks mandritevahelise raketi katsetamine.

«Ma usun, et enamik inimesi maailmas nõustub, et selle katsetuse põhjus ei olnud satelliidi orbiidile saatmine,» selgitas saates «60 minutit» Põhja-Korea raketiprogrammi monitooringuga tegeleva osakonna juhataja Hugh Griffiths. «Selle katsetuse eesmärk oli testida tehnoloogiaid, mida kasutada interkontinentaalses raketis.»

Enne starti väljastas Põhja-Korea hoiatuse, et taevast võib langeda rususid asustatud piirkondadele. Lõuna-Korea aga sai sellest väärtuslikku informatsiooni, kuhu andmeid otsima minna. Põhja-Korea raketiosade avastamine on üldiselt äärmiselt haruldane.

«See oli kullaauk,» sõnas korrespondent David Martin. «Sealt saab põhjaliku ja äärmiselt detailse arusaama sellest, kuidas need raketid töötavad.»

Et hoida ära raketiosade sattumise lõunakorealaste kätesse paigutas Pyongyang raketi sisse lõhkelaengud, mis selle orbiidile jõudes õhiks. Süsteem aga osutus vigaseks ja Lõuna-Koreale avanes haruldane võimalus raketi detaile uurida.

Põhja-Korea rakett, millega 2016. aastal satelliit orbiidile lennutati.
Põhja-Korea rakett, millega 2016. aastal satelliit orbiidile lennutati. Foto: STRINGER/REUTERS

Paljudele detailidele oli märgitud tootja logo ja seerianumber, mis võimaldas omakorda peilida välja selle valmistaja ning varustusketi. Üks komponent, rõhuülekande seadeldis, oli valmistatud tuntud lääne firma poolt.

«Tegu oli suure transatlantilise kaitseettevõttega, mis on üks suurimaid tegijaid USAs, kui mitte NATOs,» sõnas Griffiths.

Seadeldis oli valmistatud Suurbritannias ning ehkki tegu on tuntud ettevõttega, ei nõustunud Griffiths juurdluse huvides ÜRO palvel selle nime avaldamisega.

Eksperdi sõnul transporditi see seaduslikult Suurbritanniast Taiwani, kus selle ostis ühendus Royal Team Corporation, mis viis seadme tööstusmessi raames Põhja-Koreasse.

Griffithsi sõnul ei ole lääne firmadel aimugi, et Põhja-Korea nende toodangut kasutab. Pyongyang kasutab osade saamiseks Hong Kongis, Taiwanis, Pekingis, Singapuris ja Malaisias tegutsevaid võõrärimehi, kes neile tehnoloogiat hangivad, ilma Põhja-Koreaga seotust paljastamata.

«Ma ei usu, et need tehingud on tehtud teadmatult,» märkis Martin. «Küsimusele, mis neid ajendas, vastas ta [Griffiths] lihtsalt – ahnus.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles