Kataloonia ekspresident pages Brüsselisse (29)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania valitsusametnikud kinnitasid täna, et ametist tagandatud Kataloonia president Carles Puigdemont on reisinud Brüsselisse.

Hispaania valitsusallikas ütles uudisteagentuurile AFP, et Puigdemont on Brüsselis. Kataloonia päevalehe La Vanguardia andmeil on temaga Brüsselis kaasas ka liikmeid tema tagandatud valitsusest.

Pole teada, kas see on seotud Belgia rahvusvahelise kaitse ja immigratsiooni riigisekretäri Theo Franckeni eilse avaldusega, et Puigdemont saaks põhimõtteliselt küsida Belgialt varjupaiga.

Samas rõhutas ta, et Belgia pole valitsuse tasandil sellist ettepanekut teinud, kuna see tekitaks raske diplomaatilise olukorra Hispaaniaga.

Puuduvad teated, et Puigdemont oleks küsinud üheltki riigilt varjupaika pärast seda, kui Hispaania keskvalitsus tagandas Kataloonia valitsuse ja võttis regiooni haldamise laupäeval enda kätte.

Puigdemonti erakond kandideerib Kataloonia parlamendivalimistel, mis Hispaania keskvalitsuse teatel toimuvad 21. detsembril, ütles erakonna kõneisik täna.

«Me läheme 21. detsembril valimistele. Läheme veendumuse ja otsustavusega lasta Kataloonia rahval oma arvamust avaldada,» ütles erakonna kõneisik Marta Pascal ajakirjanikele.

Eile teatas Hispaania valitsus, et ametist tagandatud Puigdemont võidakse ebaseaduslikult iseseisvuse välja kuulutamise eest kahe kuu jooksul vangistada.

Riigi peaprokurör José Manuel Maza aga kutsus täna üles tagandatud iseseisvusmeelseid Kataloonia valitsusliikmeid mässus ja mässu õhutamises süüdi mõistma. Lisaks süüdistab Maza endist valitsust fondide kuritarvitamises.

Hispaania justiitssüsteemi kohaselt liigub süüdistus edasi riigikohtusse. Süüdimõistva otsuse korral võib Kataloonia valitsusliikmeid oodata vangistus.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles