Trumpi kampaania välisnõunik tunnistas, et valetas Venemaa-sidemete kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide Föderaalne kohtumaja Washingtonis.
Ühendriikide Föderaalne kohtumaja Washingtonis. Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi välisnõunik tema 2016. aasta presidendivalimiste ajal George Papadopoulos tunnistas, et valetas FBI-le oma sidemetest Venemaaga valimiskampaania ajal ja üritas neid varjata.

Papadopoulos tunnistas 5. oktoobril, et üritas USA võimude eest varjata kontakte Moskvaga seostatud professoriga, kes pakkus mustavat materjali Trumpi rivaali Hillary Clintoni kohta.

«Valeütluste ja ütlematajätmiste kaudu takistas kaitsealune Papadopoulos FBI käimasolevat juurdlust kampaaniaga seotud üksikisikute seotusest Vene valitsuse püüdlustega sekkuda 2016. aasta presidendivalimistesse,» selgus täna avaldatud süüdistusest.

Ühendriikide president Donald Trump
Ühendriikide president Donald Trump Foto: Ron Sachs/CNP/AdMedia/SIPA/Ron Sachs/CNP/AdMedia/SIPA

Papadopoulos kohtus mullu märtsis mitu korda naisega, keda ta ise nimetas Vene presidendi Vladimir Putini nõoks, ning Venemaa suursaadikuga Londonis. Pärast kohtumisi ütles Papadopoulos teistele Trumpi kampaania ametnikele, et nad arutasid kohtumiste korraldamist Trumpi ja tema kampaania ametnikega.

Kuu hiljem teatas ta, et tema Venemaaga seotud kontakt, nimetuks jäänud professor, pakkus talle mustavat" materjali Clintoni kohta, kaasa arvatud tuhandeid e-kirju.

2016. aastas maiks ja juuniks oli Papadopoulos pidanud Vene kontaktidega ja professoriga mitu kohtumist ning saatnud kõrgele Trumpi kampaania ametnikule kirja, milles ärgitas korraldama Trumpi ja venelaste kohtumist.

Sellele järgnenud nädalatel, kui Trumpist oli saamas Vabariikliku Partei kandidaat, arutas Papadopoulos e-kirjades võimaliku mitteametliku kohtumise korraldamist Trumpi valimiskampaania ametnike ning Putini kantselei ja Vene välisministeeriumi ametnike vahel.

Lisaks Papadopoulosele süüdistatakse Trumpi presidendikampaania endist juhti Paul Manaforti ja tema äripartnerit Rick Gatesie vandenõus Ühendriikide vastu ja veel 11 rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles