Põhja-Korea tuumapolügooni varingus hukkus üle 200 inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea maavärinast uudiseid jälgivad inimesed.
Põhja-Korea maavärinast uudiseid jälgivad inimesed. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Põhja-Korea Punggye-ri tuumapolügoonil toimunud varingus on väidetavalt hukkunud üle 200 inimese.

Üle saja inimese jäi arvatavasti Punggye-ri tuumapolügoonil toimunud varingus lõksu ning samapalju sai surma teises varingus, kui päästjad lõksu jäänud inimestele appi tõttasid.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap ei täpsustanud õnnetuse toimumise aega, kuid teiste allikate väitel toimus varing 10. oktoobril.

Põhja-Korea allikad teatasid Jaapani telekanalile Asahi TV, et õnnetus toimus oktoobris uue tunneli kaevamise ajal.

Seni ei ole teateid võimalikust kiirguslekkest.

Eksperdid hoiatasid eelnevalt, et Punggye-ri maa-alusel polügoonil läbi viidud kuus tuumakatsetust on muutnud konstruktsioonid ebaturvaliseks ning rajatis võib iga hetk kokku variseda.

Arvatavasti annab uute tunnelite ehitamine märku soovist liikuda rajatistega mäe teise otsa.

3. septembril toimunud võimsa tuumakatsetuse järel registreeritud maavärinad näitasid, et Mantapsani mäest lõunas asuv tuumapolügoon ei ole enam katsetuste jaoks ohutu.

Piirkonna satelliitfotode analüüs näitab, et septembrikuisele tuumakatsetusele Punggye-ri polügoonil järgnesid piirkonnas maalihked ning Mantapi mäe sisse, kus polügoon asub, võib olla tekkinud õõnsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles