Paremäärmuslaste jaoks pole Natsi-Saksamaa langenud (1)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märulipolitsei valvamas neonatside meeleavaldust Dresdenis.
Märulipolitsei valvamas neonatside meeleavaldust Dresdenis. Foto: NORBERT MILLAUER/AFP/Scanpix

Üle-eelmisel nädalal mõisteti Saksamaal eluks ajaks vangi paremäärmuslasest Reichsbürgeri liikumise liige Wolfgang Plan, kes tappis tema kodu läbi otsima tulnud politsei eriüksuslase. Korduvad paremäärmuslastega seotud vägivallajuhtumid on muutnud võimud murelikuks. 

Kuigi Saksamaa on teinud kõik, et pärast Teist maailmasõda vabaneda natsikuvandist, on tänase päevani neid, kes ei tunnista praegust Saksamaa Liitvabariiki ja väidavad, et ka tänapäeval peaks õiguspäraseks pidama 1937. aasta Adolf Hitleri Saksamaa piire ning 1919. aasta Weimari vabariigi põhiseadust.  

Tegu on niinimetatud Reichsbürgeri (Reichi Kodanike) liikumisega, mille liikmed esitavad Saksamaa võimude suhtes pidevalt kaebusi, keelduvad maksude tasumisest Saksa riigile, on valmis kasutama vägivalda ja on kehtestanud väikesed niinimetatud rahvusterritooriumid, mis kannavad nimesid nagu näiteks Teine Saksamaa Impeerium, Preisimaa Vabariik, Germaania Vürstiriik ja ka Saksamaa Kuningriik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles