New Yorgis tappis Usbekistani terrorist kaheksa inimest (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Mees rammis kaubikuga rattureid ja jalakäijaid.
  • Veokist leitud kiri viitab ISISele.
  • Politsei tulistas kinnipidamisel meest ja ta vajab operatsiooni.
  • Tänavu aprillis Stockholmis viis inimelu nõudnud rünnaku korraldas ka usbekk.

New Yorgis vahistati 29-aastane usbekk, kes sõitis Manhattanil Maailma Kaubanduskeskuse lähistel otsa jalakäijatele ja ratturitele, mistõttu hukkus kaheksa inimest ning vigastada sai veel 11. Tegu oli kõige ohvriterohkema New Yorgis toimunud terrorirünnakuga pärast 2001. aasta 11. septembrit. 

New Yorgis Manhattanil sai eile surma kaheksa ja vigastada üle kümne inimese, kui renditud pikapveok rammis kõnni- ja rattateel rattureid ja jalakäijad ning sõitis otsa ka koolibussile. BBC teatel hukkus sündmuskohal kuus inimest ja kaks raskesti viga saanud inimest surid hiljem haiglas. Lisaks sai kannatada 11 inimest, kuid nende vigastused ei ole eluohtlikud.

New Yorgis Manhattanil teisipäeval korraldatud veokirünnakus hukkunute seas on üks Belgia kodanik, teatas välisminister Didier Reynders. Nüüdseks on selgunud, et hukkus viis Argentina kodanikku, kelle nimed olid Hernán Mendoza, Diego Angelini, Alejandro Pagnucco, Ariel Erlij ja Hernán Ferruchi.

Tegu oli sõpruskonnaga, kes olid Rosario linnast New Yorki reisinud, et tähistada 30 aasta möödumist keskkooli lõpetamisest. 

New York Times kirjutas julgeolekuallikatele viidates, et lisaks käsitsi kirjutatud araabiakeelsele teatele leiti rünnakupaigast ka pilt, millel kujutatakse ISISe lippu. 

Samas pole uurijad leidnud kindlaid tõendeid, et rünnaku arvataval toimepanijal olid tõepoolest sidemed ISISe võitlejatega. Kuulihaavadega mees viibib hetkel haiglaravil.

ISIS on varemgi enda arvele kirjutanud nn üksikute huntide rünnakuid, kui terroriorganisatsiooni toetav inimene või väike grupp on otsustanud iseseisvalt tegutseda ja rünnata.

Osariigi kuberner Andrew Cuomo sõnul radikaliseerus ründaja juba oma kodumaal. CNN-ile antud intervjuus nimetas Cuomo terroristi argpüksiks. 

New Yorgi terrorirünnaku korraldas usbekk  Sayfullo Saipov. 
New Yorgi terrorirünnaku korraldas usbekk  Sayfullo Saipov. Foto: /AP

Rünnaku korraldas 29-aastane usbeki päritolu Sayfullo Habibullaevic Saipov, mees kolis USAsse 2010 aastal.

Pärast koolibussile otsa sõitmist jooksis tuli mees relvalaadsete esemetega vehkides kaubikust välja. Politsei tulistas teda ja ta peeti kinni. Ründaja viidi operatsioonile, kuid tema seisund võimaldas politseinikel mehega enne lõikust suhelda.

Viimati elas Saipov New Jerseys. Rünnakus kasutatud kaubiku rentis mees New Jerseyst.

Ettevõte Uber teatas, et Saipov oli nende rakenduses autojuhina registreeritud. CBS Newsi andmetel ei olnud ründaja varasemalt kuritegusid toime pannud. Registris oli tal vaid neli liikluseeskirjade rikkumist.

«Oleme sellest julmast vägivallast vapustatud. Meie südamed on selle tragöödia ohvrite ja nende lähedastega. Võtsime ühendust korrakaitsjatega ja osutame neile kõikvõimalikku abi,» teatas Uber avalduses. 

CNN-i andmetel oli Saipov Uberis töötanud pool aastat. 

Kuidas rünnak toimus?

  • Kohaliku aja järgi 15.05 (Eesti aja järgi 21.05) sõitis Saipov veokiga West Side Highway kergliiklusteele. 
  • Ründaja sõitis mööda rattateed edasi, ajades alla jalgrattureid ja jalakäijaid. 
  • Chambersi tänava lähedal põrkas kaubik kokku koolibussiga.
  • Ründaja väljus masinast, hoides käes paintballi relva ja õhupüssi. Tunnistajate sõnul karjus mees «Allahu Akbar» (Jumal on kõikvõimas) 
  • Politseinik tulistas ründajat kõhtu ja seejärel võeti ta vahi alla. 

Probleemne Usbekistan

CNN terrorianalüütiku Paul Cruickshanki sõnul on Usbekistanis tõsiseid probleeme  džihadistidega. Analüütiku sõnul on riigis kaks suuremat džihadistide gruppi, millest üks on Usbeki islamistlik liikumine, mida seostatakse ISISega Tänavu aprillis hukkus Stockholmis viis inimest terrorirünnakus, mille korraldaja oli samuti usbekk.

Usbekistani president Shavkat Mirziyoyev tegi avalduse, kus väitis, et tema riik on valmis Ühendriike kõikide meetmetega abistama. 

Sotsiaalmeedias levisid teated mehest, kes sõitis autoga kergliiklusteel liikunud jalgratturitele ja jalakäijatele otsa. Kui veok rammis teist autot, väljus mees sõidukist ning vehkis relvataolise esemega. Praeguseks on selgunud, et mehel oli kaasas paintballi relv ning õhupüss. 

Turvakaamera videokaader näitab veokirünnaku korraldaja kinnipidamist.
Turvakaamera videokaader näitab veokirünnaku korraldaja kinnipidamist. Foto: Tawhid Kabir/AP

New Yorgi politsei teatel oli renditud veoki roolis 29-aastane 2010. aastal USAsse saabunud Usbekistani päritolu mees. Politsei tulistas teda, võttis mehe vahi alla ja viis haiglasse. 

Tegemist oli terrorirünnakuga

Sündmuspaigale saabus linnapea Bill de Blasio, kes nimetas juhtunut argpükslikuks terrorirünnakuks. Linnapea sõnul aktiivset ohtu pole, ütles meeri pressiesindaja.

«See on meie linna jaoks valus päev. Kohutav tragöödia West Side´il. Lubage mul öelda selgelt, et meile praegu teada oleva info kohaselt oli tegemist terroriaktiga, eriti argpüksliku terroriaktiga,» ütles linnapea pressikonverentsil.

«Sihikule olid võetud süütud tsiviilisikud, kellel polnud aimugi, mis võiks neid tabada. Praegu saame teatada kaheksast hukkunust ja enam kui tosinast vigastatust,» ütles De Blasio.

President Donald Trumpi on vahejuhtumist teavitatud, teatas Valge Maja. «Meie mõtted ja palved on kõigi kannatanutega,» ütles Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders.

Trump nimetas rünnakut «väga haige ja segase inimese kätetööks». Ta lisas, et õiguskaitseasutused jälgivad toimuvat tähelepanelikult. Trump säutsus hiljem ka, et Ühendriigid ei tohi lasta äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) pühasõdalastel pärast lüüasaamist Lähis-Idas riiki naasta. «Me ei tohi lasta ISISel naasta või siseneda meie riiki pärast nende alistamist Lähis-Idas ja mujal. Aitab!»

President kasutas rünnakut ära selleks, et rünnata oma demokraadist konkurenti Chuck Schumerit, kes 1990ndatel aastatel soovis luua niinimetatud rohelise kaardi loterii, mille kaudu on võimalik välismaalastel USA-sse elama tulla. Trump ise sooviks seda süsteemi muuta. 

Samuti ütles Trump, et andis korralduse kiirendada äärmuslike kontrollmeetmete kasutuselevõttu. 

USA finants- ja meelelahutuspealinnaks peetavas New Yorgis elab umbes 8,5 miljonit inimest. New Yorgi võimud on alates 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakutest ohutaset korduvalt kõrgel tasemel hoidnud. Viimati toimus linnas suurem rünnak mais, kui endine mereväelane rammis Times Square´il autoga jalakäijaid, tappes ühe ja vigastades 22 inimest.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles