Pablo Escobari perekonda süüdistatakse rahapesus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Escobar 1991. aastal.
Pablo Escobar 1991. aastal. Foto: HO/AFP/Scanpix

Argentina valitsus on öelnud, et kavatsetakse taasavada uurimine väidetava rahapesu üle, mille võisid toime panna kurikuulsa narkoparun Pablo Escobari lesk ja poeg, kirjutab Deutsche Welle.

Ametnike sõnul olid Escobari pereliikmed osalised kuritegelikus skeemis. Argentina võimude sõnul omavad Escobari lesk Victoria Henao ja tema poeg Juan Pablo Escobar Henao sidemeid kriminaalse organisatsiooniga, mis kasutas rahapesuks kinnisvara ja erinevaid ettevõtteid. Väidetavalt käib jutt miljonitest dollaritest.

Juan Pablo Escobar.
Juan Pablo Escobar. Foto: Lionel Urman/Sipa USA/Scanpix

Argentina õigusorganid lõpetasid uurimise 2000. aastal ja väitsid, et ei suudetud leida piisavalt tõendeid.

Julgeoleku minister Patricia Bullrich ütles, et valitsus loodab uurimise uuesti avada, sest kahtlustatakse, et Escobari perekond omab sidemeid Colombia narkoparun Jose Piedrahitaga. Skeemis oli nimetatud ka endine Colombia jalgpallur Mauricio Serna.

Serna mängis Colombia rahvuskoondise eest aastatel 1993-2001. Samuti aitas ta Boca Juniorsi meeskonna kahel korral Copa Libertadorese võiduni.

Escobari leske ja poega süüdistatakse vahendustegevuses Argentiina ärimeeste ja Piedrahita vahel. Bullrichi sõnul maksti Escobari pereliikmetele raha Piedrahita Argentina ärimeestele tutvustamise eest.

USA on soovinud Piedrahita väljaandmist alates tema vahistamisest oktoobris. USA justiitsministeeriumi sõnul pakkus Piedrahita föderaalagendile raha ning tahtis kutsuda prostituudi, kes mehele teenuseid pakuks. Vastutasuks soovis ta oma nime eemaldamist narkokaubandusega seotud juhtumist.

Colombia, Argentina ja USA võimud väidavad, et narkoparun oli seotud umbkaudu 15 miljoni dollari (umbes 12,9 miljoni euro) suuruse rahapesuskeemiga. Raha pärines narkokaubandusest ja seda pesti läbi Buenos Aireses asuva Los Angelitose kohviku ja Rojo Tango nimelise firma.

Victoria Henao ja tema kaks last on elanud varjunimede all Argentinas alates 1990ndate aastate keskpaigast. Escobar tapeti politsei poolt 1993. aastal. Mõjuvõimsa Medellini narkokartelli liidrina teenis Escobar aastate jooksul miljardeid dollareid. Tegu oli ühe rikkaima kurjategijaga läbi aegade. 

Pablo Escobar, Victoria Henao ja Juan Pablo Escobar 1991. aastal.
Pablo Escobar, Victoria Henao ja Juan Pablo Escobar 1991. aastal. Foto: HO/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles