USA tagastas Venemaale sõja ajal röövitud haruldase raamatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tagastas Venemaale sõja ajal röövitud haruldase raamatu.
USA tagastas Venemaale sõja ajal röövitud haruldase raamatu. Foto: ITAR-TASS/Scanpix.

Ameerika Ühendriigid tagastasid Venemaale keiser Aleksander III raamatukogust varastatud haruldase raamatu, üleandmistseremoonia toimus täna Moskvas USA saatkonnas.

Tegemist on 1889. aastal Peterburis ilmunud Ermitaaži galerii kataloogiga, mis sisaldab kogus olevate maalide detailseid kirjeldusi. Kuni 1917. aasta revolutsioonini asus kataloog Peterburi lähistel Gatšina lossis Aleksander III raamatukogus ning hiljem läks Gatšina lossi muuseumi kogusse, teatas Interfax.

Teise maailmasõja ajal jõuti Gatšina muuseumist evakueerida üksnes osa enam kui 30 000 raamatust. 1941. aasta lõpus viidi ligi 16 000 haruldast raamatut Berliini. Ülejäänud kollektsiooniosa toimetati Riiga ning sealt edasi Saksamaale. Enam kui 15 000 raamatu asukoht on senini teadmata.

2007. aastal leidsid Vene kultuuriväärtuste kaitse ametnikud ühelt Interneti oksjonilt raamatu, mis kandis Gatšina lossi muuseumi inventarinumbrit. Asjast teavitati USA saatkonda ning sisejulgeoleku ministeeriumi töötajad võtsid raamatu oksjonilt maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles