USA saadab Trumpi visiidi eel Jaapanisse 12 hävitajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Melania Trump F-35 hävitaja taustal.
Donald Trump ja Melania Trump F-35 hävitaja taustal. Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix

Esmaspäeval jõudsid Okinawa saarele esimesed kaks USA õhujõudude F-35 Joint Strike Fighter hävituslennukit. Kokku saadetakse sinna kuue kuu pikkuseks perioodiks 12 hävitajat.

Ülejäänud 10 lennukit jõuavad kohale selle nädala jooksul. Utah osariigis asuvast Hilli õhujõudude baasist saadetakse Jaapanisse ka 300 õhuväelast.

See on esimene kord, mil õhujõudude F-35 hävitajad on piirkonda saadetud ja selline käik peaks demonstreerima USA jätkuvat pühendumust stabiilsusele ja turvalisusele.

F-35 Joint Strike Fighterid on ühed kallimatest lennukitest USA kaitsejõudude ajaloos. Neid peetakse Vaikse ookeani regiooni stabiilsuse nurgakiviks.

F-35 Joint Strike Fighterid.
F-35 Joint Strike Fighterid. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

USA merejalavägi on oma versiooni F-35 hävitajatest Jaapanisse juba saatnud. Need lennukid jõudsid Iwakuni baasi jaanuaris. Õhujõudude, mereväe ja merejalaväe F-35 hävitajad on ehitatud erinevalt, et olla vastavuses sellega, mida erinevad väeliigid vajavad.

Kuigi õhujõudude F-35 hävitajate Jaapanisse viimine on pikalt ette planeeritud, langeb see täpselt kokku president Trumpi Aasia ringreisiga, mis saab alguse reedel. USA relvajõud on viimastel nädalatel piirkonnas jõudu demonstreerinud, et tõestada oma kohalolekut Põhja-Koreale.

F-35 hävitajad maandumas lennukikandjal USS Wasp.
F-35 hävitajad maandumas lennukikandjal USS Wasp. Foto: Remington Hall/U.S. Navy/SIPA/Scanpix

Mõned eksperdid on hoiatanud F-22 ja F-35 tüüpi hävitajate saatmise eest regiooni. Nende sõnul provotseerivad sellised sammud Põhja-Koread ja võivad esile kutsuda rünnaku mõnele baasile. Väidetavalt oleks baaside ründamine Põhja-Korea ainus võimalus ülimoodsate USA hävitajate purustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles