Austraalia keelas turistidel Ulurule ronimise (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uluru monoliit
Uluru monoliit Foto: ROB GRIFFITH/AP/Scanpix

Asutraalia rahvuspargi ametnikud keelasid turistidel vastuolulise tava ronida ikoonilise Uluru monoliidile, vahendab Guardian. 

Uluru ehk endise nimega Ayers Rock on maailma suurim monoliit.

Austraalia põlisrahvad on nende pühapaika külastavad turistid pikka aega hukka mõistnud. Täna hääletasid Austraalia kohalikud ametivõimud tava keelustamise poolt. Keeld jõustub 2019. aasta 26. oktoobril.

Seni pakuti Austraalia nn punast keskosa külastavatele turistidele võimalust Uluru otsa ronida, kuid soovitati seda mitte teha austusest pühapaiga ametlike valdajate – Anangu rahvaste vastu, kes peavad monoliiti pühaks paigaks.

Austraalia rahvusparkide andmepaasi teatel ronis Uluru otsa aastatel 2011-2016 vaid 16 protsenti külastajatest.

«Tegu on äärmiselt oulise paigaga, mitte mänguväljakuga või lõbustuspargiga,» ütles rahvuspargi nõukogu esimees Sammy Wilson. 

Turistid Uluru juures.
Turistid Uluru juures. Foto: ROB GRIFFITH/AP

348 meetri kõrgune, ligi viie kilomeetri pikkune ja 1,5 kilomeetri laiune punane mägi kasvab maapinnast välja keset kõrbe Austraalia Põhjaterritooriumil. Uluru koosneb tilliidist, mis viitab jääajale. Uluru moodustus umbes 680 miljonit aastat tagasi, kui Austraalia manner asus märksa suurematel laiuskraadidel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles