Video: droonid toimetavad Fukushima ohvritele praekana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minamisomas taasavatud väike toidupood.
Minamisomas taasavatud väike toidupood. Foto: KO SASAKI/NYT/Scanpix

Jaapani toidupood asus koostöös kohaliku tehnikaettevõttega Fukushimasse naasnud külaelanikele droonide abiga toimetama praekana ja muid sooje eineid, vahendab Newsweek. 

Pärast seda, kui läinud aastal Fukushima tuumajaama ümbruses kehtinud evakuatsioonikäsk tühistati, hakkasid piirkonna kunagised elanikud oma kodudesse naasma. Tuumajaamast umbes 20 kilomeetri kaugusel asuvas Minamisõma linnas näiteks on aga ligipääs põhilistele tarbekaupadele jätkuvalt igapäevane väljakutse.

Poekett Lawson on juba 2013. aastast kõrvalistesse paikadesse kaupade kohaletoimetamise teenust pakkunud, kuid kaks korda nädalas opereeriva kaubiku mahutavus on piiratud ja sooje toite see ei serveeri.

Droon seevastu suudab ühe reisiga soovijateni toimetada kuni kaks kilogrammi kaupa. «Linn on taas ellu ärkamas, sest selle kunagised elanikud naasevad koju,» ütles Lawsoni esindaha Ken Mochimaru. «Samas kaubavaliku parandamine igapäevavajaduste katmiseks on suur väljakutse.»

Esimesi kliente teenindati drooni abiga eile. Teenuse katseperiood on kuus kuud, kuid kohalike esialged reaktsioonid on olnud väga positiivsed. «See on soe ja maitsev. Tahaksin, et ettevõtted pakuksid seda teenust pikka aega, sest see on nii mugav,» ütles 70-aastane kohalik, kes tellis muuhulgas praekana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles