Sahelis alustas tööd viieriigiline džihadistidevastane üksus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Saheli regioonis alustas kolmapäeval tööd viit regiooni riiki koondav ja Prantsusmaa toetatud üksus, mis asub võitlema pühasõdalaste vastu, teatas Prantsuse esindus.

"Üksusesse G5 Sahel kuuluvate Mali, Nigeri ja Burkina Faso sõdurite paigutamine algas täna hommikul," ütles Prantsuse sõjamissiooni Barkhane esindaja, kes palus, et avaldataks ainult tema eesnimi Marc-Antoine.

Esimeses missioonis, koodnimega Hawbi, osaleb mitusada sõdurit, lisas ta.

See paigutamine "näitab jõudu ja kohalolekut" Mali, Burkina Faso ja Nigeri piirialadel ning "takistab liikumisvabadust, mida on kuid nautinud mitu relvarühmitust", ütles Marc-Antoine.

"Lõppeesmärk on suurendada G5 Saheli jõudu, et see saaks paigutada iseend piiriüleselt."

Maailma uusim rahvusvaheline üksus hakkab lõppastmes koondama 5000 sõdurit viiest riigist. Mali ja Niger saadavad üksusesse mõlemad kaks pataljoni ning Burkina Faso, Tšaad ja Mauritaania igaüks ühe pataljoni.

Üksust juhib Mali kindral Didier Dacko, kuigi esialgu riikide üksusi omavahel ei integreerita.

Üksust toetab Prantsusmaa ning operatsioonis Hawbi on Prantsuse roll "anda nõu ja toetada" õhust ja suurtükkidega. Selles kontekstis osaleb missioonil umbes sada sõdurit.

G5 Saheli jaoks on jätkuvalt suur probleem rahastus, sest selle liikmesriigid on maailma vaeseimate riikide seas ning nende sõjaväed on kehvasti relvastatud.

Esialgseil hinnanguil kulub üksuse käimashoidmiseks esimesel aastal 423 miljonit eurot, kuigi Prantsuse ametnike sõnul võidakse summat vähendada kuni umbes 240 miljoni euroni.

Praeguse seisuga on üksusele lubatud 168 miljonit eurot - 50 miljonit Euroopa Liidult, 50 miljonit viie liikmesriigi peale kokku ning kaheksa miljonit Prantsusmaalt. Lisaks lubas Ühendriigid eelmisel nädalal toetada üksust 60 miljoni dollariga (51,6 miljoni euroga).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles