Pagenud diplomaat: USA rünnak Põhja-Koreale tooks automaatse vastulöögi Soulile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Londonis asuva Põhja-Korea suursaatkonna asejuht Thae Yong-ho.
Endine Londonis asuva Põhja-Korea suursaatkonna asejuht Thae Yong-ho. Foto: Reuters/ScanPix

Põhja-Korea režiimi eest põgenenu ütles kolmapäeval USA esindajatekoja väliskomisjonile, et USA ennetav sõjaline rünnak Põhja-Koreale kutsuks esile automaatse suurtüki- ja raketilöögi Lõuna-Korea pihta.

Endine Londonis asuva Põhja-Korea suursaatkonna asejuht Thae Yong-ho, on kõrgeim Põhja-Korea režiimi eest pagenu, kes on viimase kahe aastakümne jooksul läände üle jooksnud. Põhja-Korea endine diplomaat jooksis läände üle eelmisel aastal ning külastab Washingtoni esimest korda.

Thae rõhutas riski, mis võib kaasneda sõjalise jõu kasutamisega Põhja-Korea vastu. USA valitsus on öelnud, et üks viis, kuidas on võimalik ennetada Põhja-Korea jõudmist tuumalõhkepeaga ballistilise raketini, on kasutada sõjalist jõudu.

Thae tundus kinnitavat, mida mitmed USA ametnikud on pikalt kahtlustanud, aga pole sageli välja öelnud - isegi piiratud USA sõjaline löök võib esile kutsuda Põhja-Korea vastulöögi, mis mõjuks hävitavalt militariseeritud piirist umbes 40 kilomeetrit lõunas asuvale Lõuna-Korea pealinnale Soulile ja selle ümberkaudsetele aladele.

Eksdiplomaadi sõnul võidaksid USA ja sellega liidus olev Lõuna-Korea ennetava sõjalise rünnaku järel sõja, kuid Lõuna-Korea peab üle elama «inimohverduse», mille tekitaksid «kümned tuhanded» Lõuna-Koreale suunatud Pyongyangi suurtükid ja lühimaaraketid.

«Põhja-Korea ohvitsere õpetatakse vajutama oma nuppu ilma edasiste juhiste saamist väejuhatuselt, kui midagi peaks nende pool juhtuma,» ütles Thae.

«Me peame meeles pidama, et sõjalisest eraldusjoonest 70-80 kilomeetrit eemal elab kümneid miljoneid lõunakorealasi.»

Thae ärgitas Washingtoni kasutama sanktsioone ja Kimi võimu vastu suunatud teabe levitamise alusel «pehmet jõudu». Lisaks oli ta seisukohal, et kui Hiina annaks Põhja-Korea ülejooksikutele «lahkumistee» ilma sunniviisilise tagasisaatmiseta, siis toimuks «tohutu väljaränne» Lõuna-Koreasse, mis põhjustaks Põhja-Korea süsteemi kokkuvarisemise.

Põhja-Korea peab Thaed «inimkõntsaks» ning süüdistab teda riigi raha omastamises ja muudes kuritegudes.

USA kongressi jaoks analüüse koostav Congressional Research Service kirjutas eelmisel nädalal avaldatud raportis, et tagasihoidlikel hinnangutel tapaksid militariseeritud piirile paigutatud Põhja-Korea suurtükid sõja esimestel tundidel kümneid tuhandeid inimesi piirkonnas, kus elab 100 000-500 000 ameeriklast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles