Trump tahaks New Yorgi ründaja hukata (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündmuspaik New Yorgis Manhattanil.
Sündmuspaik New Yorgis Manhattanil. Foto: DON EMMERT/AFP/SCANPIX

USA president Donald Trump ütles täna, et New Yorgis kaheksa inimese surmaga lõppenud veokirünnaku korraldanud usbekk tuleks hukata.

«NYC terrorist oli õnnelik, kui palus ISISe lippu oma palatisse riputada. Ta tappis 8 inimest, vigastas raskelt 12. PEAKS SAAMA SURMANUHTLUSE!» kirjutas Trump oma Twitteri kontol viitega terroristlikule rühmitusele Islamiriik.

Trump ütles varem, et kaaluks rünnakus süüdistatava Saifullo Saipovi saatmist Kuubal Guantanamo lahe ääres asuvasse USA sõjaväe kinnipidamiskeskusesse, kus hoitakse määramata aja jooksul kinni võimalikke džihadiste. Guantanamo vangla on pälvinud inimõiguslaste teravat kriitikat.

USA föderaalprokurörid esitasid eile 29-aastasele Saipovile terrorismisüüdistused.

Saipovit süüdistatakse terrorirühmituse materiaalses toetamises ning surmaga päädinud vägivalla ja hävingu tekitamises mootorsõidukiga. Mõlema süüdistuse puhul on maksimumkaristus surmanuhtlus.

Saipov juhtis teisipäeval New Yorgis veoki kergliiklusteele ning tappis kaheksa ja vigastas 12 inimest. Politsei tulistas rünnaku järel veokist väljunud Saipovit ning ta toimetati haiglasse. Eile toodi ta kohtusse ratastoolis.

Saifullo Saipov.
Saifullo Saipov. Foto: AP/SCANPIX

Prokuröride sõnul olevat Saipov rünnaku järel öelnud, et tunneb end tehtu pärast hästi ning palus riputada oma tuppa äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) lipu.

Prokurörid lisasid, et Saipov sooritas rünnaku ISISe üleskutse ajendil ning valis rünnaku päevaks halloween'i, sest teadis, et siis on tänavatel rohkem inimesi. Väidetavalt kavandas ta rünnakut umbes aasta ja üüris veoki umbes nädal enne rünnakut.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sandersi sõnul peab valitsus Saipovit vaenlasvõitlejaks ning president Donald Trump on avatud tema saatmisele Guantanamo Bay vangilaagrisse.

Vaenlasvõitlejaks määratlemine tähendab, et Saipovilt võidakse võtta talle tavalises kriminaalmenetluses ette nähtud õigused. Otsust selle kohta Sandersi sõnul veel langetatud pole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles