Paljastati Venemaa ulatuslik spionaažikava (11)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petya lunavararünnak tegi sellel aastal ulatuslikku kahju üle maailma.
Petya lunavararünnak tegi sellel aastal ulatuslikku kahju üle maailma. Foto: Alexander Ryumin/TASS/Scanpix

Uudisteagentuuri Associated Press valdusesse jõudnud ja täna avaldatud nimekiri erinevatest sihtmärkidest paljastab seniarvatust ulatuslikuma Venemaaga seostatud spionaažikava. 

Selle eesmärk ei olnud vaid USA mulluste presidendivalimiste häirimine, vaid ka üle maailma tuhandete muude sihtmärkide järele nuhkimine.

Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Häkkerid ei võtnud sihikule mitte ainult USA demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni kampaaniaga seotud meiliaadresse, vaid püüdsid sisse murda ka toona välisministri ametis olnud John Kerry erameiliboksi.

Ühtlasi püüdsid häkkerid varastada ka rahvusvahelise relva- ja kaitsetööstuse ühe juhtivfirma Lockheed Martini stealth-tüüpi hävituslennukite programmi juures töötava ametniku erakirjavahetust.

Sihtmärkide seas oli nii Ukraina poliitikuid, Vene opositsionääre, Süüria mässulisi, USA kaitsetööstuse allhankijaid ja tuhandeid teisi Kremli huviorbiiti kuuluvaid isikuid või firmasid, teiste seas ka skandaalse naiste punkbändi Pussy Riot liikmed.

Tegemist on seni kõige üksikasjalikuma tõestatud materjaliga, mis tõmbab lähedasi paralleele häkkerite ja Vene valitsuse vahel. Aastate taha ulatuva suuroperatsiooni raames üritasid häkkerid sisse murda enam kui 4700 Gmaili kasutaja postkasti mitmel pool maailmas.

AP tegi vastavad järeldused analüüsist nimekirjale, mis sisaldas andmestikku 19 000 pahavaralisest veebilingist. Nimekirja koostamise aluseks olid küberturbefirma Secureworks kogutud andmed, lisaks veel kümned anomaalsed elektronkirjad ja usutlused enam kui saja sihtmärgiks olnud isikuga.

Hiljuti Secureworksi edastatud andmetest nähtus, et häkkerite rühmitus Fancy Bear, mida USA luureringkonnad peavad vastutavaks mullustesse presidendivalimistesse sekkumise eest, tegeles nuhkimise vahemikus 2015. aasta märtsist 2016. aasta maini.

Tegemist on sulaselge sihtmärkide nimekirjaga, märkis Associated Press, sellisega, mis ekspertide sõnul näitab näpuga Kremli peale.

Keir Giles Lennart Meri konverentsi raames Tallinnas.
Keir Giles Lennart Meri konverentsi raames Tallinnas. Foto: EERO VABAMÄGI/PM/SCANPIX BALTICS

«On vaid üks riik, mille huve antud nimekiri täidaks,» ütles Inglismaal Cambridge'is asuva konfliktiteaduste uurimiskeskuse direktor Keir Giles, üks viiest eksperdist, kes AP ajakirjanike tehtud uurimise järeldused üle vaatasid.

«Vaatamata vältimatutele eitamistele Moskvalt, on see ainus selgitus, mis tundub loogiline,» ütles Giles.

Vene ametnikud on varem nimetanud taolisi väiteid fabritseerituiks ning öelnud, et Kremli käe nägemine häkkimiste taga on naeruväärne ning kaldub fantaasia kilda. Vene asevälisminister Sergei Rjabkov ütles eile viimati, et taolistele väidetele ei ole mitte ühtegi tõestust.

Ent Fancy Beari sihtmärgid, kellega AP ühendust võttis, räägivad teist lugu. Enam kui sajas usutluses süüdistavad paljud häkkimistes otsesõnu Moskvat.

«Meil pole kahtlust, kes nende rünnakute taga on,» ütles sihtmärgiks olnud Vene opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi lähedane usaldusisik Artjom Tortšinski, kes ka ise langes Fancy Beari rünnaku alla 2015. aastal. «Olen veendunud, et neid häkkereid kontrollivad Vene salateenistused.»

Enim rünnati sihtmärke Ühendriikides, Ukrainas, Venemaal, Gruusias ja Süürias.

Hillary Clintoni kampaaniajuht John Podesta.
Hillary Clintoni kampaaniajuht John Podesta. Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Scanpix

Nii näiteks püüdsid häkkerid kompromiteerida suurte USA kaitsevaldkonna allhankijate töötajaid. Samuti üritati varastada enam kui 130 demokraadist poliitiku ja Clintoni lähimasse ringi kuuluvate inimeste meilivahetust. Teiste seas oli rünnaku all ka Clintoni kampaaniajuht John Podesta, kelle kirjavahetust lekitati presidendivalimiste viimastel päevadel.

Lisaks tipp-poliitikutele oli üks sihtmärkidest ka USA armee erukindral Wesley Clark.

Ründe alla langesid paljud Ukraina poliitikud, teiste seas Serhi Leštšenko, kes aitas paljastada vabariiklaste toonase presidendikandidaadi Donald Trumpi kampaaniajuhi Paul Manaforti miljonitesse dollaritesse ulatuvat maksupettust.

Rünnati ka islamistidest mässulisi, kes võitlesid Süüria presidendi Bashar al-Assadi Venemaa toetusega valitsuse vastu.

Samuti Fancy Beari rünnaku alla sattunud USA-s elav Vene meediaanalüütik Vassili Gatov ütles, et nimekiri annab 2016. aasta alguses aset leidnud demokraatide häkkimisjuhtumile üleilmse konteksti.

«See paneb viimased killud puslesse,» ütles Gatov, kes alguses oli skeptiline mõtte üle, nagu oleks Vene luure võtnud sihikule USA demokraadid. «Nüüd olen ma selles veendunud.»

Väited, mille kohaselt töötab Fancy Bear Venemaa jaoks, ei ole uudis. Ent seni on vastav tõestusmaterjal olnud napp. USA luurekogukonnad ei ole avalikult oma leide seni esitanud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles