Soovõrdsemate riikide edetabelis on tõeline üllatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed Londonis soolise võrdõiguslikkuse kaitseks toimunud meeleavaldusel.
Inimesed Londonis soolise võrdõiguslikkuse kaitseks toimunud meeleavaldusel. Foto: CHRIS J RATCLIFFE/AFP/Scanpix

Kui tavapäraselt olid soovõrdsete riikide edetabelis kõrgematel kohtadel Skandinaavia riigid, valmistas üllatuse neljanda koha saanud Rwanda. Viis riiki, kus naiste ja meeste õigused on võrdsusele kõige lähemal on Island, Norra, Soome, Rwanda ja Rootsi, selgub Maailma Majandusfoorumi (WEF) asjatundjate koostatud ettekandest soolise lõhe kohta maailmas 2017. aastal.

Neis riikides hinnatakse võrdõiguslikkuse taset vastavalt 87, 83, 82, 82 ja 81 protsendile, seisab eile avaldatud raportis.

Pingereas eritleti 144 riiki, mida hinnati nelja näitaja alusel: ligipääs haridusele, tervishoiule, majanduslikud võimalused ja osalemine poliitikas. Soome parim näitaja oli haridusvaldkonnas, mida hinnati sajale protsendile.

Juhtkümnesse kuulusid ka Nicaragua, Sloveenia, Iirimaa, Uus-Meremaa ja Filipiinid.

Läti oli 20., Valgevene 26., Leedu 28. ja Eesti 37. kohal.

Venemaa oli 69-protsendise võrdsuse näitajaga 71. kohal, see on maailma keskmisest tervelt protsent kõrgem. Soome oli kolmandal kohal ka 2015. aastal. Esimesel kohal oli nagu praegugi Island.

Rwanda puhul tuuakse raportis välja, et riik on teinud edetabelis väga kiire tõusu ja lühikese aja jooksul on suudetud soolist ebavõrdsust vähendada 82 protsendi võrra. Rwanda jäi napilt maha Soomest.

Raporti kohaselt on Rwanda puhul tegu riigiga, kus on kõige suurem naissoost parlamendiliikmete protsent terves maailmas. WEF-i andmetel on 61 protsenti Rwanda parlamendiliikmetest naised. Suurimat puudujääki nähti Rwanda puhul haridusvaldkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles