CIA dokumendid: Hitler põgenes Lõuna-Ameerikasse? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler.
Adolf Hitler. Foto: dpa dena/picture-alliance / dpa/Scanpix

Kuigi peetakse ajalooliseks faktiks, et Saksamaa diktaator Adolf Hitler sooritas 1945. aasta 30. aprillil enesetapu, siis hiljuti avalikustatud John F. Kennedy mõrvaga seotud CIA dokumendid viitavad sellele, et Hitler võis põgeneda Lõuna-Ameerikasse, kirjutab Miami Herald. 

Dokumentide kohaselt uuris CIA, kas Hitler põgenes Euroopast Colombiasse ja varjas end veel 1954. aastal seal.

1955. aasta 3. oktoobri kuupäevaga dokumendis seisab, et varjunime CIMELODY-3 kandnud CIA agendiga võttis ühendust usaldusväärne sõber, kes oli varem tema alluvuses teenistuses olnud ning 1955. aastal elas Venezuelas asuvas Maracaibos.

Selle sõbra sõnul oli endine SSi liige Phillip Citroën talle öelnud, et Hitler on endiselt elus ning et sellel hetkel ei saa talle enam esitada süüdistust sõjakuritegude eest, sest Teise maailmasõja lõpust oli möödunud 10 aastat.

Dokumendi kohaselt oli Citroën oma Colombiasse tehtud reisi jooksul Hitleriga rääkinud kord kuus. Just Colombia oli Citroëni sõnul riik, kus Hitler end varjas.

Endine SSi liige oli CIMELODY-3 sõbrale väitnud ka seda, et poseeris Hitleriga isegi ühisel fotol. Pilt oli CIA dokumendi juurde samuti lisatud. Foto teisele küljele oli kirjutatud «Adolf Shrittelmayor, Tunga, Colombia, 1954.»

SSi liikme sõnul oli Hitler 1955. aasta jaanuaris Argentinasse kolinud.

CIA dokumendi kohaselt oli Citroën väitnud, et kohtus inimesega, kes nägi välja nagu Hitler ja väitis, et ta on Saksamaa diktaator. Kohtumine leidis aset Residenciales Coloniales piirkonnas Tunja linnas.

Väidetavalt elas selles piirkonnas palju endiseid natse, kes austasid ka seal Hitlerit väga, nimetades teda füüreriks ja tervitades teda natsisaluudiga.

Adolf Hitler kõnet pidamas.
Adolf Hitler kõnet pidamas. Foto: dpa/picture alliance / dpa/Scanpix

Sellest hoolimata jäi CIA skeptiliseks, sest nende sõnul oli ära tehtud tohutu töö selle teooria levitamiseks ja nende poolt oleks väga keeruline tõendeid leida. CIA märkis 1955. aasta novembris, et nende jaoks on see juhtum lõpetatud.

Kuigi CIA lükkas need väited ümber, jäid üles kahtlused. CIA võttis informatsiooni sedavõrd tõsiselt, et saadud info saadeti koguni peakontorisse välja.

Varemgi on liikunud palju erinevaid vandenõuteooriaid Hitleri võimaliku põgenemise kohta. Argentina ajakirjanik Abel Basti kirjutas Hitleri pagenduses veedetud aja kohta raamatu. Seal väidab kirjanik, et Hitler veetis tõepoolest Colombias aega. Basti sõnul omas ka tema fotot, millel Citroën koos Hitleriga poseeris.

2009. aastal selgus vastuoluline detail, mis vandenõuteoreetikutele tuult tiibadesse andis. Nimelt tegid USA  teadlased DNA-testi luutüki kohta, mille kohta Venemaa teadlased väitsid, et tegu on tükiga Hitleri koljust. USA teadlased leidsid, et tegu oli hoopis 20–40-aastase naise koljuga. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles