Trumpi väimees võis mängida rolli FBI juhi vallandamises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Donald Trump, taustal tema väimees Jared Kushner.
Esiplaanil Donald Trump, taustal tema väimees Jared Kushner. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Uudistekanali CNN andmeil on USA presidendi Donald Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner loovutanud viimaste nädalate vältel dokumente eriprokurör Rober Muellerile, kes juhib juurdlust Venemaa sekkumise üle USA presidendivalimistesse.

Uudistekanal teatas oma allikatele viidates, et Muelleri tiim on hakanud esitama tunnistajaile küsimusi Kushneri rolli kohta Föderaalset Juurdlusbürood (FBI) juhtinud James Comey vallandamises.

Endine FBI direktor James Comey.
Endine FBI direktor James Comey. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Ühe allika sõnul andis Kushner dokumendid üle vabatahtlikult. Allikas märkis, et eelnevalt oli Kushner loovutanud sarnaseid dokumente Venemaa sekkumise uurijatele kongressis.

Mueller nimetati FBI Venemaa-juurdlust juhtima Comey vallandamise järel. Juurdlus keskendub Trumpi valimiskampaania võimalikele sidemetele Venemaaga ja võimalikule õigusemõistmise takistamisele Trumpi poolt.

Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort ja tema äripartner Rick Gates jäävad kohtuniku otsusega koduaresti vähemalt järgmise nädalani, kirjutasid New York Times ja NBC News.

Manaforti advokaat palus eile kohtunikult jälgimisseadme eemaldamist tema kliendilt ja Gatesilt, ent kohtunik sellega ei nõustunud.

Manaforti ja tema äripartnerit Rick Gatesi süüdistatakse vandenõus Ühendriikide vastu ja veel 11 rikkumises, sealhulgas rahapesus, välisagendina registreerimata jätmises, valeütluste andmises ning mitmest välismaal asuvatest pangakontodest teavitamata jätmises.

Süüdistustes ei viidata Trumpi valimiskampaaniale ega esitata väiteid Kremli ja presidendi nõunike koostööst kallutada 2016. aastal toimunud presidendivalimised Trumpi kasuks.

Manafort pidi maksma kautsjonit 10 miljonit dollarit, Gates aga viis miljonit.

Süüdistuse kohaselt varjasid mõlemad miljoneid dollareid, mille nad teenisid Ukraina endise presidendi Viktor Janukovõtši ja tema Moskva-meelse erakonna heaks töötades.

Nende vabastamist koduarestist arutatakse taas esmaspäeval. Kohtuprotsess mõlema üle algab kõige varem aprillis, edastas NBC News. Manafort ja Gates on kõik süüdistusi eitanud.

Trumpi vabatahtlik välisnõunik tema 2016. aasta presidendivalimiste ajal George  Papadopoulos tunnistas, et valetas FBI-le oma sidemetest Venemaaga valimiskampaania ajal ja üritas neid varjata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles