Apple on taas võimas

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i logo New Yorgi 5. avenüü esinduspoe ees.
Apple'i logo New Yorgi 5. avenüü esinduspoe ees. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/

Kui paaril viimasel aastal on tekkinud kahtlused Apple'i võime kohta kiiresti kasvada ning kostab hääli, et ettevõte on muutunud igavaks, siis eelmise kvartali majandustulemustest on näha, et maailma suurim tehnoloogiaettevõte näitas tugevat müüki kõikide oluliste toodete osas.

Apple’i kasum kasvas eelmises kvartalis (Apple’i finantsaasta neljas kvartal) 19 protsenti 10,7 miljardi dollarini. Mobiiltelefonide iPhone tarned kasvasid 2,6 protsenti  46,7 miljoni telefonini ning esimest korda pärast 2016. aasta algust kasvas taas müük ka Hiinas.

Apple avaldas oma majandustulemused pärast börsipäeva ametlikku lõppu, aga järelkauplemisel kerkis aktsia hind üle kolme protsendi uuele rekordtasemele 173,38 dollarini. Korraks ulatus väärtpaberi hind isegi 174 dollarini, mis tegi ettevõtte väärtuseks 900 miljardit dollarit. Turuväärtus triljon dollarit tuleb üha lähemale.

Kuid küsimärk on Apple’i vahetu tuleviku kohal. 22. septembril alustati iPhone 8 ja 8Plus müügiga, kuid turu-uuringufirmade hinnangute kohaselt oli tegemist uute iPhone’ide mitme aasta nõrgima müügistardiga, kirjutab The Wall Street Journal.

Täna hakatakse müüma uut telefoni iPhone X, millel on muuhulgas näotuvastus ning servast servani ekraan, aga mille tootmisega on tekkinud probleemid, mistõttu ollakse graafikust vähemalt kuu võrra maas. Küsimusi tekitab ka telefoni hinnasilt – 999 dollarit tükk. Need, kes on interneti teel telefoni ära tellinud, saavad need kätte märkimisväärse hilinemisega.

Apple’i tegevjuht Tim Cook ütles pärast kvartalitulemuste avaldamist toimunud konverentsikõnel, et iPhone’i X tellimused on väga suured ning nende tootmine läheb paremaks.

Selle kvartali käibeks prognoosib Apple rekordilised 84 kuni 87 miljardit dollarit, mis on märkimisväärselt suurem kui eelmine rekord, mis oli 78,4 miljardit dollarit (2016.  aasta viimases kvartalis). Too oli suurim käive, mida ükski USA ettevõte on kunagi kvartalis saanud.

«See saab olema meie ajaloo parim kvartal,» lubas  Financial Timesile Apple’i finantsjuht Luca Maestri. Apple’i eelmise kvartali käive kasvas 12 protsenti 52,58 miljardi dollarini. Septembriga lõppenud finantsaasta käive kasvas kuus protsenti 229,23 miljardi dollarini, mis on siiski vähem kui 2015. aasta 233,7 miljardit.

Mac arvutite müük kasvas eelmises kvartalis 25 protsenti 7,17 miljardi dollarini, mis tähendab selle sektori kõigi aegade parimat aastat. Tahvelarvutite iPad müük hakkas taas pärast kolm aastat kestnud langust üle-eelmises kvartalis taas tõusma, kosus eelmises kvartalis 11 protsenti 10,3 miljoni arvutini.

Apple’i teenuste sektor, mille alla käivad App Store, Aple Music, Apple Pay ja iCloud kasvas koguni 34 protsenti 8,5 miljardi dollarini. Nutikellade Apple Wach müügimaht kasvas 50 protsenti.

Apple’i bilansis on nüüd 268,9 miljardit dollarit vaba raha ja likviidseid väärtpabereid. Ettevõtte brutokasumimarginaal, mis on näitaja, mida investorid väga hoolega jälgivad, 38 kuni 38,5 protsenti.  

Apple Inc

Turuväärtus 868,3 mld dollarit

Aktsia hinna muutus

  • aasta algusest: +45,2%
  • aastaga: +55,0 %
  • dividendid: 63 USA senti aktsia kohta kvartalis
  • dividenditootlus: 1,51%

Analüütikute soovitused

  • Osta: 32 analüütikut
  • Hoia: 6 analüütiku
  • Müü: 0 analüütikut

Artikli autor omab Apple’i aktsiaid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles