Põhja-Korea süüdistab Ühendriike tuumarünnaku harjutamises (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile lendasid USA õhujõudude B-1 pommitajad koos Lõuna-Korea ja Jaapani hävitajatega Korea poolsaare lähistel. Põhja-Korea sõnul harjutati manöövriga tuumarünnakut. 

USA õhujõudude kõneisik kapten Candice Dillitte teatas, et ülelend oli pikalt ette planeeritud ja polnud seotud ühegi konkreetse sündmusega. Seda ei paista uskuvat Põhja-Korea, kes kahtlustab, et manöövrid olid seotud USA president Donald Trumpi Aasia-ringreisiga.

Guami õhuväebaasis paiknevad B-1 pommitajad lendavad tihti üle Korea poolsaare, et harjutada koostööd Jaapani ja Lõuna-Korea õhuvägedega.

USA õhujõudude B-1B pommitaja Guami saarel.
USA õhujõudude B-1B pommitaja Guami saarel. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Pyongyang teatas oma uudisteagentuuri KCNA vahendusel, et ülelennu puhul oli tegu harjutusega enne ootamatut tuumarünnakut.

«Gangsteritele sarnanevad USA imperialistid kasutavad pidevalt oma tuumaohtu ja väljapressimist, et KRDV-le (Korea Rahvademokraatlik Vabariik) tuumarünnak korraldada,» teatas KCNA.

«Neljapäeval lasid nad strateegilistel tuumapommitajatel B-1B Guami Andersoni õhujõudude baasist lennata Lõuna-Koreasse, et korraldada tuumarünnaku harjutus, mille sihtmärgiks on KRDV,» lisasid nad.

Viimase nädala jooksul liigutati veel kaks USA lennukikandjat Aasia-Vaikse ookeani piirkonda, mis liitusid seal juba tegutseva lennukikandjaga USS Ronald Reagan. Pentagoni sõnul olid need sammud pikalt planeeritud.

USS Ronald Reagan Okinawa lähedal.
USS Ronald Reagan Okinawa lähedal. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Kindralleitnant Kenneth McKenzie sõnul korraldavad lennukikandjad ühisõppuse, mis näitab nende unikaalseid võimeid. Õppus algab 13. novembril.

Analüütikute sõnul mängiksid lennukikandjad, allveelaevad, B-2 ja B-1 pommitajad ning hävitajad F-22 ja F-35s olulist rolli mistahes rünnaku korral Põhja-Koreale.

Mitmekülgne B-1 pommitaja on üks võimsamaid USA pommituslennukeid. Selle kandevõime on suurem, kui ühelgi teisel USA õhujõudude lennukil. Sellest hoolimata pole B-1 varustatud tuumarelvadega.

Esmaspäeval tegid USA, Lõuna-Korea ja Jaapan ühisavalduse, milles kutsusid üles Põhja-Koread vältima vastutustundetuid provokatsioone ja lõpetama oma hullumeelsed relvakatsetused.

Kim Jong-un jälgimas raketikatsetust.
Kim Jong-un jälgimas raketikatsetust. Foto: STR/AFP/Scanpix

Samal päeval saabusid Jaapani Okinawa saarele esimesed kaks USA õhujõudude F-35 hävitajat, mis alustavad kuue kuu pikkust missiooni Vaikse ookeani piirkonnas. Kokku saadetakse sinna 12 F-35 hävitajat.

Samuti saadeti eelmisel nädalal samasse piirkonda Missouri osariigist Whitemani õhujõudude baasist lisaks üks B-2 pommitaja.

Trump hoiatas täna Hiinat, et sõdalasriik Jaapan võib asja ise käsile võtta, kui Põhja-Koreast lähtuvale ohule lõppu ei tehta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles