Malta liidreid ei lubata tapetud ajakirjaniku matustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine viimas lilli Daphne Caruana Galizia mõrvapaika.
Naine viimas lilli Daphne Caruana Galizia mõrvapaika. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix

Malta riigijuhid ei osale tapetud ajakirjanik Daphne Caruana Galizia matustel tema perekonna vastuseisu tõttu.

Caruana Galizia, kes oma blogis süüdistas korduvalt tipp-poliitikuid korruptsioonis, tapeti 16. oktoobril tema autosse paigaldatud pommiga. Ajakirjanik maetakse täna.

Tänane päev on Maltal kuulutatud leinapäevaks. President Marie-Louise Preca esindajate sõnul teatas ajakirjaniku perekond kolmanda isiku kaudu sellest, et president ei ole matustele oodatud.

Eriti terava kriitika alla sattunud peaminister Joseph Muscati pressiesindaja ütles: «Perekond on end väga selgelt väljendanud, et nad ei soovi riigiesindajate osalemist».

Kuigi Malta poliitikud matustele oodatud pole, siis praeguste plaanide kohaselt osaleb Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani.

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix

Ajakirjanik oli Malta valitsuse tuline kriitik ja mängis väga suurt rolli erakorraliste valimiste korraldamises sellel aastal. Valimised toimusid, sest Caruana Galizia avaldas süüdistused, mille kohaselt oli Muscati perekond seotud Panama paberite skandaaliga. Laialdase pahameele tõttu oli Muscat sunnitud seejärel korraldama erakorralised valimised.

Viimasel kahel aastal keskendus ajakirjanik peamiselt lekkinud 11,5 miljonile dokumendile, mis said tuntuks Panama paberite nime all. Dokumendid lekkisid maailma suuruselt neljanda offshore-õigusfirma Mossack Fonseca andmebaasidest.

Eelmisel aastal kirjutas Caruana Galizia sellest, kuidas toonane energiaminister Konrad Mizzi ja peaminister Joseph Muscati personaliülem Keith Schembri omasid offshore-firmasid. Mõlemad mehed eitasid süüdistusi.

Joseph Muscat.
Joseph Muscat. Foto: AURORE BELOT/AFP/SCANPIX

Eelmisel aastal suunas ajakirjanik oma fookuse peaminister Muscati poole ning valitsusjuhi kõrval sattusid uurimise alla nii tema abikaasa Michelle Muscat kui ka kaks lähedast nõunikku.

Caruana Galizia kirjutas, et ühest väikesest Malta pangast pärinevate andmete kohaselt oli Panama paberitega seotud ka peaministri naine. Väidetavalt liigutati suuri summasid Panamas tema nimele registreeritud firma ja Aserbaidžaani pangakontode vahel.

Peaministrit ja tema nõunikke süüdistas Caruana Galizia Malta passide müümises ja sellega seoses Aserbaidžaanist pärinenud raha omastamises. Aserbaidžaani poolelt oli asjaga väidetavalt seotud riigi presidendi tütar.

Ajakirjaniku pojad on kutsunud üles peaministrit ajakirjaniku mõrva tõttu tagasi astuma.

Maailma kaheksa suurima väljaande toimetajad on palunud Euroopa Komisjonil ajakirjaniku mõrva uurida. Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermansi sõnul on Euroopa silmad Malta peal.

Uurimisel abistavad Malta ametivõime rahvusvahelised eksperdid, teiste hulgas ka USA Föderaalne Julgeolekubüroo (FBI). Malta valitsus on pakkunud ühe miljoni euro suurust vaevatasu inimesele, kes aitab juhtumi lahendada. 

Caruana Galizia blogi kuulus Malta kõige loetumate veebilehtede hulka ja tunnustuse osaliseks sai ajakirjanik isegi välismaal. Sel aastal luges väljaanne Politico naisajakirjaniku üheks Euroopa mõjukaimaks valitsuse läbipaistmatuse vastu võitlejaks.

Kohtuekspertiisi töötajad uurimas mõrvapaika.
Kohtuekspertiisi töötajad uurimas mõrvapaika. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles