Terrorismi jäljed viivad Usbekistani

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis teisipäeval toimunud terroriakti ohvreid mälestavad rünnakupaika lähedaste poolt toodud ristid.
New Yorgis teisipäeval toimunud terroriakti ohvreid mälestavad rünnakupaika lähedaste poolt toodud ristid. Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides New Yorgis oktoobri viimasel päeval kaheksa inimelu nõudnud veokirünnaku korraldamises on esitatud süüdistus 29-aastasele usbeki päritolu Saifullo Saipovile.

Kuigi sündmuspaigalt leitud araabiakeelses kirjas nimetab Saipov end ISISe võitlejaks ja väidetavalt soovis ta oma haiglapalatisse üles riputada rühmituse lipu, pole Saipovi sidemed ISISega senise uurimise käigus kinnitust leidnud.

Julgeolekuekspertide kinnitusel pärineb kõige suurem osa ISISe võõrvõitlejatest just endistest Nõukogude Liidu Kesk-Aasia vabariikidest. Nende sõnul on Usbekistani, Kõrgõzstani, Türkmenistani, Tadžikistani ja Kasahstani päritolu isikuid viimase viie aasta jooksul Lähis-Itta võitlema suundunud tuhandete kaupa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles