Suri viimane Esimese maailmasõja veteran

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese maailmasõja veteran Claude Choules 2009. aastal.
Esimese maailmasõja veteran Claude Choules 2009. aastal. Foto: SCANPIX

Austraalias suri 110-aastasena britt Claude Choules, kes oli viimane Esimese maailmasõja lahingut näinud veteran.

Choules suri ööl vastu tänast une pealt oma kodus Perthis. Austraalia vanim mees oli pime ja peaaegu täiesti kurt, vahendas AFP.

Austraalia kaitsejõudude esindaja Gary Boothi sõnul sai Choulesi surmaga üks ajastu läbi.

«Ta oli elav osa ajaloost ja tema surmaga on see läbi saanud,» ütles ta. «On raske ette kujutada kõiki asju, mida ta oma elus nägi – kaht maailmasõda, hobust ja kaarikut ning inimese jõudmist Kuule.»

Choules kuulutati viimaseks teadaolevaks Esimese maailmasõja veteraniks veebruaris, kui suri viimane ameeriklasest veteran Frank Buckles.

Ainsana on nüüd sõjas kaasa löönud isikutest veel elus 110-aastane inglanna Florence Green, kes teenis kuninglikus õhuväes ohvitseride teenindajana.

Inglismaal Worcestershire'is 3. märtsil 1901 sündinud Choules teenis Briti kuninglikus mereväes juba 15-aastasena HMS Impregnable'i pardal. Kaks aastat hiljem nägi ta pealt Saksa keiserliku mereväe allaandmist Forthi lahes Šoti ranniku lähedal.

Sõja järel kolis ta Austraaliasse, kus võitles ka Teises maailmasõjas.

Choules avaldas 2009. aastal 108-aastasena autobiograafia. Nii kõrges eas polnud ükski inimene varem kirjanikuna debüüdi teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles