Belgia minister: Puigdemonti vahistamismäärus on seaduslik (47)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont
Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont Foto: Reuters / Scanpix

Belgia võimudel pole mingit mõju tagandatud Kataloonia liidri Carles Puigdemonti tuleviku üle pärast Hispaania väljastatud Euroopa vahistamismäärust, sõnas Belgia justiitsminister.

Brüsselis viibiv Puidgemont eitas täna Belgia televisioonis näidatud usutluses, et ta hoidub õigusemõistmisest kõrvale, ning ütles end olevat Belgia kohtuvõimude käsutuses. Intervjuu salvestati enne vahistamismääruse väljastamist.

Belgia justiitsministri väitel on vahistamismääruse näol tegemist täiesti seadusliku protseduuriga.

Kui Belgia asub vahistamismäärust täitma ja peab Puigdemont'i kinni, siis tuleb ta viia 24 tunni jooksul kohtuniku ette. Belgia õigusekspertide sõnul kestab väljaandmismenetlus 15 päeva, kuid kui Puigdemont vaidlustab väljaandmise, siis võib menetlus kesta veel 45 päeva.

Vaidlustamise korral saab ta Belgiast lahkuda alles jaanuari algul ehk pärast 21. detsembrile kavandatud ennetähtaegseid Kataloonia parlamendivalimisi.

Hispaania kohtunik väljastas eile Euroopa vahistamismääruse Puigdemont'i ja nelja tema tagandatud valitsuse ministri kinnipidamiseks, teatas kohus.

Puigdemont eile televisioonis intervjuud andmas. 
Puigdemont eile televisioonis intervjuud andmas. Foto: HANDOUT/REUTERS

Riigikohtu kohtunik Carmen Lamela esitas Belgia prokuratuurile taotluse pidada kinni Belgias viibiv Puigdemont ning viimati Belgias nähtud neli Kataloonia eksministrit Antoni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret ja Lluís Puig.

Viisiku vastu esitatud süüdistuste seas on mäss, mässule õhutamine, riigi raha väärkasutamine, allumatus ja usalduse murdmine.

Neljapäeval pani kohus uurimise ajaks trellide taha kaheksa Puigdemont'i valitsuse ministritest.

Kommentaarid (47)
Copy
Tagasi üles