Prantsuse naised nõuavad Macronilt kriisiplaani (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: DAMIEN MEYER/AFP/Scanpix

Sajad Prantsusmaa naissoost kunsti-, meedia- ja filmitegelased kutsuvad president Emmanuel Macroni rakendama kriisiplaani seksuaalvägivalla vastu.

Macronile adresseeritud ja täna Journal du Dimanche'is avadatud kirjas väidavad Prantsuse feminist Caroline De Haas, ajakirjanik Giulia Fois, aktivist Marie Cervetti ja Clara Gonzales, et üks igast kahest naisest on olnud seksuaalvägivalla ohver.

«Paljud ei ole enam siin, et seda kirja allkirjastada, nad on peksu järel surnud,» jätkasid nad. «Kas teil on see meeles, kui te reisite, kodanikega kohtute, juhite kohtumist või võõrustate õhtusööki? Meie oleme üks kahest.»

Haas ja tema kaaslased ärgitavad rakendama viit esmast meedet, sealhulgas kohustuslikku seksuaalse ahistamise vastast koolitust ettevõtetes ja riigi subsiidiumide kahekordistamist seksuaalse kuritarvitamise naisohvritele.

Veebilehel Change.org avaldatud petitsioonist alguse saanud kirja esimese saja allkirjastaja seas olid lavastaja Lisa Azuelos, näitlejatarid Zabou Breitman ja Anna Mouglalis, kirjanikud Marie Darrieussecq ja Tatiana de Rosnay, ajakirjanik Rokhaya Diallo ja laulja Imany.

«Härra president .... nagu paljusid teisi, on meid ahistatud, kuritarvitatud või vägistatud,» seisis kirjas, mille kohaselt ei võta võimud nende väiteid sageli tõsiselt või siis süüdistatakse neid endid provotseerimises. «Tänavail, tööl, nagu ka kodus, peab sallimatus vägivalla vastu normiks muutuma ... Me seisame silmitsi tõsise kriisiga. Kas te olete meie poolel?»

Kui seksuaalvägivalla teema sai alguse USA-st terve rea süüdistustega Hollywoodi produtsendi Harvey Weinsteini vastu, on vastavaid väiteid juba esitatud ka mitmete tuntud tegelaste suhtes Prantsusmaal, sealhulgas Macroni enda erakonnast.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles