Paradise Papers: avalikkuse ette jõudis järjekordne suur andmeleke (9)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paradise Papersit tutvustav pilt Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi (ICIJ) veebilehel.
Paradise Papersit tutvustav pilt Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi (ICIJ) veebilehel. Foto: www.icij.org

Avalikkuse ette jõudis ulatuslik lekkinud finantsdokumentide andmebaas, mis näitab, kuidas poliitikud, suurärimehed ja kurjategijad kasutavad investeerimiseks maksuparadiise.

Andmebaas nimega Paradise Papers sisaldab suur hulka dokumente, mis on pärit peamiselt kahest juhtivast maksuparadiisidega tegelevast finantsettevõttest Appleby'st ja Asiaciti Trustist, vahendab BBC.

Kokku leiab paberitest informatsiooni 120 mõjuka poliitiku või endise poliitiku kohta ning täna avalikkuse ette toodud faktid on vaid osa sellest, mida lähinädalatel plaanitakse avalikustada.

Dokumentidest selgub, et offshore-fondidesse Kaimanisaartel ja Bermudal on investeeritud ka ligi 10 miljonit naelsterlingit Briti kuninganna Elizabeth II isiklikku raha. BBC teatel pole selles midagi illegaalset, kuid tekib küsimus, kas kuninganna peaks maksuparadiiside teenuseid kasutama.

Samuti ilmneb paberitest, et USA president Donald Trumpi valitsuse kaubandusminister Wilbur Rossil on offshore'ide kaudu rahaline seos firmaga Navigator Holdings, mis tegeleb nafta ja gaasi transportimisega naftakeemiaettevõttele SIBUR. Ettevõte on seotud USA  sanktsioonide all olevate Venemaa kodanikega, sealhulgas president Vladimir Putini liitlastega. USA kaubandusministeeriumi pressiesindaja andmeid ei eitanud. Ta kinnitas, et Ross teeb koostööd ministeeriumi ametnikega, et tagada kõrgeimad eetilised standardid.

Lisaks Rossile käib dokumenditest läbi veel palju teisi Trumpi administratsiooni liikmeid, näiteks USA välisminister Rex Tillerson ja elamumajandusminister Ben Carson.

Paradise Papers kujutab endast suurt hulka materjali - 13,4 miljonit dokumenti - millega on tegelemas kokku üle 380 ajakirjaniku üle maa ligi sajast meediaorganisatsioonist, nende seas ka BBC, Guardian ja Yle. Eestist ainsana osales uurimises Kanal 2 uuriva ajakirjanduse saade «Radar». Nagu eelmisel aastal avalikustatud Panama paberitega, jõudsid dokumendid esmalt Saksamaa ajalehele Süddeutsche Zeitung, mis kaasas seejärel Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi (ICIJ).

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles