Belgia kohtunik lasi Puigdemontil minna (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont
Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont Foto: Reuters / Scanpix

Belgia kohtunik vabastas Kataloonia ekspresidendi Carles Puigdemonti ja neli endist ministrit tingimisi, teatasid prokurörid ööl vastu tänast.

Hispaania väljastas möödunud nädala reedel rahvusvahelise vahistamiskäsu Puigdemonti, Antoni Comíni, Clara Ponsatí, Meritxell Serreti ja Lluís Puigi vastu ning soovib, et Belgia peaks nad kinni ja annaks Hispaaniale välja.

Viisik andis end eile Belgia võimude kätte. Prokurörid ütlesid, et uuriv kohtunik rahuldas Brüsseli prokuratuuri eile pärastlõunal esitatud taotluse vabastada kõik viis isikut tingimisi. Neil on keelatud Belgiast lahkuda ja nad peavad astuma Belgias 15 päeva jooksul kohtu ette.

Hispaania ajalehe El País teatel ütles Kataloonia presidendi ülesandeid täitev Hispaania asepeaminister Soraya Sáenz de Santamaría, et Madrid austab Belgia kohtuvõimude otsust, kuna Belgia on sama demokraatlik riik kui Hispaania.

Hispaanias süüdistatakse viisikut mässus, mässule õhutamises, riigi raha väärkasutamises, allumatuses ja usalduse murdmises.

Puigdemont ja eksministrid lendasid Brüsselisse, kui Hispaania keskvõim tagandas 28. oktoobril ametist tema ja ta valitsuse. Viisik pidi ilmuma neljapäeval Hispaania kohtu ette, kuid ei teinud seda.

Belgia prokuratuur teatas varem, et võimalik väljaandmisprotsess võtta aega rohkem kui 60 päeva ehk kauem kui 21. detsember, mil Kataloonias peaksid toimuma ennetähtaegsed regionaalvalimised.

Hispaania valitsuse kõneisik Inigo Mendez de Vigo on öelnud, et valimistel võivad kandideerida kõik poliitikud, kes ei ole mõnes kuriteos süüdi mõistetud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles