Uuring: Kataloonia uutel valimistel võidaksid iseseisvusmeelsed jõud, kuid... (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Kataloonia erakorralised valimised võidaksid praegusega seisuga iseseisvusmeelsed jõud, kes võivad aga ilma jääda absoluutsest enamusest, selgub hiljuti läbi viidud arvamusuuringu tulemustest.

Kataloonia suurima päevalehe La Vanguardia tellitud ja uuringufirma GAD3 läbi viidud arvamusküsitluse järgi saaksid kolm iseseisvusmeelset erakonda Vabariiklikud Vasakpoolsed (ERC), Kataloonia Euroopa Demokraatlik partei (PDeCat) ja vasakäärmuslik iseseisvusmeelne CUP kohalikus esinduskogus kokku 66-69 kohta.

Absoluutseks enamuseks on 135-liikmelises parlamendis vaja 68 kohta. Praeguses Kataloonia parlamendi koosseisus on iseseisvuslastel 72 häält.

Sama küsitluse järgi saaks iseseisvuse vastastest jõududest Ciudadanos 27-28, sotsialistid 19-20 ja konservatiivne Rahvapartei 10-12 kohta.

Küsimuse järgi võib 21. detsembril toimuvatel valimistel oodata kõrget osalust, kuna valima läheks rekordilised 81 protsenti valimisõiguslikest inimestest. 2015. aasta valimistel käis valimas ligi 75 ja kolm aastat varem umbes 68 protsenti valijaist.

Küsitlus viidi läbi ajavahemikus 30. oktoobrist 3. novembrini. Sellesse ajavahemikku jääb ka Kataloonias võimult kõrvaldatud kohaliku presidendi Carles Puigdemonti lahkumine Belgiasse ja mitme tema juhitud valitsuse ministri kinnipidamine.

Hispaania valitsus otsustas kaks nädalat tagasi paluda riigi senatilt õigust rakendada Kataloonias põhiseaduse artiklit 155, mis lubab erakorralisi meetmeid autonoomses piirkonnas, kes on rikkunud riigi seadusi. Senat andis valitsusele selleks loa.

Üks meetmetest on ka erakorraliste piirkonnaparlamendi valimiste korraldamine. Kuni valimisteni jääb ametisse Kataloonia praegune parlament, piiranguga, et Hispaania põhiseaduse või Kataloonia statuudiga vastuollu minevaid eelnõusid nad ei esita.

Sama otsusega kaotasid president Puigdemont, kelle juhtimisel Hispaania ja Kataloonia seadustega vastuollu satuti, ning kõik tema ministrid kohad. Uue valitsuse moodustamiseni oleksid nende valdkonnad riigi ministeeriumite juhtimise all.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles