Helsingin Sanomat: Zapadi õppustel ei jäänud Soome neutraalseks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalennukid õppustel Zapad.
Sõjalennukid õppustel Zapad. Foto: Jevgeni Bijatov/Sputnik/Scanpix

Venemaa ja Valgevene septembrikuistel õppustel Zapad harjutati tegutsemist olukorras, kus Soome ei jää Venemaa ning NATO vahelises konfliktis neutraalseks, kirjutas läinud nädala reedel põhjanaabrite päevaleht Helsingin Sanomat.

«Venemaa harjutas piirkondlikku sõda NATO vastu Koola poolsaarest põhjas Krimmini ja Musta mereni lõunas,» tsiteerib päevaleht oma allikat, kes soostus õppustega seonduvat kommenteerima üksnes anonüümselt.

Kuigi Venemaa väitel oli tegu kaitseotstarbeliste õppusega, harjutati Helsingin Sanomate julgeolekuallikate kinnitusel tegutsemist alliansi vastu. Allikate väitel oli juba augustis alanud õppustel osalejaid ligi 100 000, mitte 12 700 nagu Venemaa on väitnud. Tõsi, operatsioonides osalesid neist pooled, ülejäänud olid valmisolekus.

Ka kirjutas leht oma julgeolekuallikatele viidates, et Vene 6. armee harjutas strateegiliste punkide äravõtmist Eestis, Lätis ja Leedus ning NATO abivägede tõrjumist Läänemerel.

Väljaanne lisas, et kuigi õppuste käigus ei harjutatud teadaolevalt Soome ja Rootsi ründamist, arvestati sellega, et kumbki NATOsse mitte kuuluv riik ei jää konfliktis neutraalseks. Venemaa eesmärgiks oleks siis takistada NATO-l kasutamast Soome ja Rootsi alasid.

Väljaanne viitas, et Venemaa toimetas õppuste ajaks väed Karjala maakitsusele ning saatis dessantväelased ja uued relvasüsteemid Koola poolsaarele, et harjutada NATO abi tõrjumist.

Leht lisas, et Karjala maakitsusele viidud kiirreageerimisüksusi käis nii õppuse alguses kui ka lõpus kontrollimas ka Venemaa Lääne sõjaväeringkonna ülem. Samuti olevat õppuste ajal olnud Soome lähistel väga tihe lennuliiklus.

Samas ütlesid Helsingin Sanomate allikad, et Zapadi tänavustes õppustes polnud midagi uut, kirjeldades seda järjekordse õppusena, kus Venemaa harjutas sõjalist konflikti NATOga.                                                         

Soome kaitseminister Jussi Niinistö ütles, et tegemist oli normaalse õppusega suunal, kus asub juhtumisi ka Soome. Tema sõnul ei saa Zapadi puhul võrreldes varasemate õppustega välja tuua erandlikke elemente.         

Postimees kirjutas täna, kuidas see, mida Venemaa oma ametlike kanalite kaudu septembris korraldatud Zapadi õppustest avalikult rääkis, on vaid jäämäe veepealne osa, sest manöövrite ulatus oli märkimisväärselt mastaapsem. Postimehe lugu saab lugeda siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles